Amateur-astronomen vinden voor het eerst exoplaneet met ringen

Verschillende amateurastronomen hebben mogelijk voor het eerst een exoplaneet met een ringensysteem gevonden. Dit is bewezen uit de laatste analyses van de planeet Tres 1 en haar ster. De Hubble Telescope zal de komende dagen de exoplaneet nog gaan onderzoeken.

De exoplaneet Tres 1 is in het einde van augustus, om precies te zijn op de 24 augustus, ontdekt door een team van professionele astronomen van Astrophysical Instituut, dat zich bevind op de Canarische Eilanden. Hierbij werd gebruik gemaakt van een telescoop met een diameter van ongeveer 8 centimeter.

Bijzonder is dat de exoplaneet slechts 2% van het licht van haar ster blokkeert. Dat is namelijk erg veel voor een planeet. De blokkering duurt ruim 2 uur en 30 minuten.

Exoplaneet Tres 1 heeft slechts 3 dagen nodig om een rondje om haar ster te draaien. Dit komt door de korte afstand tussen de twee objecten. Er zit namelijk een verschil van maar 6 miljoen kilometer tussen. De planeet heeft overigens 75 procent van het gewicht van de grootste planeet van ons zonnestelsel, planeet Jupiter. Wel is de exoplaneet ongeveer 8% breder dan de planeet.

Enkele weken na de ontdekking bekeken een aantal amateurastronomen de exoplaneet en diens ster. Zo kregen wetenschappers nog meer informatie binnen. Arto Oksanen, een amateurastronoom van Finse afkomst, bekeek enkele dagen daarna het licht van ster. Normaal zou het licht van de ster zich totaal moeten herstellen als de planeet er niet meer voor was. Dit keer was dat niet het geval, want de ster bleef even helder schijnen als toen de planeet ervoor stond.

We zouden dus met het volgende te maken kunnen hebben. Rond de exoplaneet zal zich een ringensysteem bevinden. Nadat de planeet de ster verlaten heeft, zal de ring nog voor de ster staan zodat we een zwakkere plek te zien krijgen.

Bron: Sky and Telescope