NASA lanceert op 12 januari Deep Impact sonde

Op 12 januari zal de Deep Impact sonde gelanceerd worden. De sonde zal een 360 kilo wegend projectiel op komeet Tempel 1 laten inslaan die daarbij een krater vormt. Zo wil de ruimtevaartorganisatie de kans krijgen om het binnenste gedeelte van de komeet te onderzoeken.

De lancering van Deep Impact, stond twee weken geleden nog gepland voor 30 december, maar is door technische redenen verschoven naar 12 januari 2005. Na een reis van 6 maanden zal Deep Impact het projectiel op 4 juli 2005 lanceren, zodat er zich een krater zal vormen van zo’n 100 diameter. Volgens wetenschappers zal er bij de inslag door het opwaaien van brokken ijs en stof het daar onderliggende materiaal blootgelegd worden. De inslag heeft overigens totaal geen invloed op de baan van komeet Tempel 1.

Verder zal de Deep Impact sonde op een afstand van 500 kilometer de chemische samenstelling en de structuur van de komeet analyseren. Dit met behulp van enkele foto’s. De sonde wil ook metingen uit gaan voeren op het moment dat er grote brokstukken de ruimte in worden geslingerd.

Met behulp van een Delta-raket zal Deep Impact op 12 januari in een baan om de aarde worden gebracht. Daarna zal de sonde op eigen kracht naar de komeet toe moeten vliegen. Na het loslaten van het projectiel zal het nog ruim 24 uur duren, een dag dus, voordat de inslag plaatsvindt. De achtergebleven Deep Impact sonde zal de inslag vanaf een afstand van ruim 500 kilometer volgen.


Artiestencompressie van de Deep Impact missie