Nieuwe ringen en manen ontdekt bij Uranus

Het komt als een verassing voor astronomen, NASA’s Hubble ruimtetelescoop heeft twee nieuwe ringen om Uranus ontdekt. De grootste is tweemaal de diameter van de huidige ringen om de planeet. De nieuwe ringen zijn zo ver van Uranus dat astronomen hem een ‘tweede ringen systeem’ noemen.

(meer…)

Lees verder Nieuwe ringen en manen ontdekt bij Uranus

Lancering eerste Galileo-satelliet uitgesteld

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft besloten om de lancering van de eerste Galileo-satelliet, Giove, uit te stellen met 2 dagen. Technici ontdekten enkele dagen geleden een probleem in de grondinfrastructuur, waardoor de lancering van Giove niet op 26 december maar op 28 december plaats zal vinden.

(meer…)

Lees verder Lancering eerste Galileo-satelliet uitgesteld

Meteosat-9 succesvol gelanceerd

ESA’s nieuwste weersateliet Meteosat-9 is vandaag gelanceerd vanaf Europa’s lanceerbasis in Kourou, Frans Guyana. Deze tweede satelliet in de MSG-serie (Meteosat Second Generation) werd in een baan om de Aarde gebracht met een Ariane 5 raket.

(meer…)

Lees verder Meteosat-9 succesvol gelanceerd

Nederlandse radiotelescoop LOFAR naar de Maan

De algemeen directeur van de Nederlandse radiotelescoop LOFAR heeft woensdagmiddag op een persconferentie bekendgemaakt dat er in de toekomst een filiaal wordt gebouwd om onze naaste buur, de Maan. LOFAR is de grootste radiotelescoop ter wereld en bestaat uit 25.000 relatief kleine antennes die zich bevinden in het noorden van Nederland.

(meer…)

Lees verder Nederlandse radiotelescoop LOFAR naar de Maan

Hubble fotografeert ster die massa’s gas uitbraakt

De Hubble Space Telescoop heeft een serie foto’s gemaakt van een jonge ster die massa’s gas uitbraakt. Sterrenkundigen uit Noord- en Zuid-Amerika maakten na 5 jaar observeren een animatie van schokgolven en botsingen door de gasstroom. De interstellaire wolken rond de jonge ster HH 47 in het sterrenbeeld Vela (Zeilen) werd enkele jaren door de telescoop geobserveerd.

(meer…)

Lees verder Hubble fotografeert ster die massa’s gas uitbraakt

Hayabusa definitief niet terug naar de Aarde

De Japanse ruimtesonde Hayabusa keert niet terug naar onze planeet, althans, niet in de komende maanden. Doordat het niet mogelijk is om de terugkeerprocedures op te starten, kan de sonde niet terugkeren naar zijn thuisbasis. Het is op dit moment onduidelijk wat er zal gebeuren met Hayabusa, want over 3 jaar bevind de sonde zich pas weer in een geschikte positie om terug te keren naar de Aarde.

(meer…)

Lees verder Hayabusa definitief niet terug naar de Aarde

Japanse satellieten wisselen gegevens via optische link uit

Twee Europese en Japanse telecommunicatiesatellieten hebben in de vroege morgen van vrijdag 9 december voor de eerste keer enkele gegevens via een optische link uitgewisseld, zo meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op haar officiële website. Het betreft een laserexperiment van de aardobservatiesatellieten Artemis en Kiraria. De twee satellieten draaien in een geostationaire baan om onze planeet op 36.000 kilometer en slechts 600 kilometer hoogte.

(meer…)

Lees verder Japanse satellieten wisselen gegevens via optische link uit

Zeer heldere meteoor in het westen van Australië

Bewoners van een deelstaat in het westen van Australië werden afgelopen zaterdag opgeschrikt door een indrukwekkend hemelverschijnsel, een meteoriet ter grootte van een basketbal. De Australische krant The Sunday Times spreekt over vele getuigen die melding maakten van een vuurbal met een lange staart, die de nachtelijke sterrenhemel enkele seconden verlichtte.

(meer…)

Lees verder Zeer heldere meteoor in het westen van Australië

Opnieuw bewijsmateriaal voor water op Mars

De Europese onbemande sonde Mars Express heeft als eerste een ondergronds meer ontdekt in de bodem van de rode planeet. De radar aan boord van de satelliet ontdekte een groot reservoir van waterijs meer dan een kilometer onder de bodem van Mars.

(meer…)

Lees verder Opnieuw bewijsmateriaal voor water op Mars

Plannen NASA komen in gevaar

De ambitieuze plannen van president Bush voor de ruimtevaart dreigen in het water te vallen door geldgebrek. Bush zei twee jaar geleden dat er weer mensen naar de maan moeten en later zelfs naar Mars.

(meer…)

Lees verder Plannen NASA komen in gevaar

Waar zijn de kraters op planetoïde Itokawa?

Niemand die het weet. De Japanse robotsonde Hayabusa is enige tijd geleden aangekomen bij deze Aardscherende planetoïde en zendt afbeeldingen terug die een oppervlak tonen dat op geen enkel ander tot nog toe gefotografeerd object in ons Zonnestelsel lijkt — een oppervlak dat mogelijk geheel vrij is van inslagkraters.

(meer…)

Lees verder Waar zijn de kraters op planetoïde Itokawa?

Russische astrologe grijpt naast 300 miljoen

Een rechtbank in Moskou heeft besloten de zaak van Russische astrologe tegen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA te annuleren. De zaak draait om de inslag van de ‘impactor’ van de ruimtesonde Deep Impact. Het moederschip liet op 4 juli 2005 een projectiel met een massa van 370 kilogram los, waarna deze insloeg en een krater vormde op de komeet Tempel 1. Doordat de baan van de komeet enkele centimeters veranderde, eiste de astrologe een bedrag van 300 miljoen dollar van NASA.

(meer…)

Lees verder Russische astrologe grijpt naast 300 miljoen

Venus Express gelanceerd

Op de Russische lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan is woensdagmorgen om 04.33 uur CET de Europese onbemande ruimtesonde Venus Express gelanceerd. De lancering stond gepland voor 26 oktober, maar werd toen vanwege technische problemen uitgesteld.

(meer…)

Lees verder Venus Express gelanceerd

China wilt eerder dan NASA naar de maan

Als het de Chinezen meezit, landen ze op de maan voor alweer de Amerikanen terugkeren. Dat zegt een vooraanstaand Chinees wetenschapper in een krant. De Chinezen willen rond 2017 een bemande landing maken op de maan. Dat is een jaar voor het streefdatum van de Verenigde Staten. Zowel China als de Verenigde Staten moeten wel nog raketten bouwen om de vlucht tot een goed einde te brengen.

(meer…)

Lees verder China wilt eerder dan NASA naar de maan

Mars staat dicht bij de Aarde

De planeet Mars zal in de nacht van zaterdag op zondag op een afstand van 69,4 miljoen kilometer staan. Dat is heel dichtbij. Gemiddeld bedraagt de afstand tussen Mars en de Aarde 225 miljoen kilometer.

(meer…)

Lees verder Mars staat dicht bij de Aarde

Taikonauten weer terug op Aarde

De Chinese capsule Shenzou VI met twee taikonauten aan boord is geland op Aarde. Dat heeft de Chinese overheid meegedeeld. De twee taikonauten verbleven vijf dagen in de ruimte. Hun capsule is zondagavond geland in het noorden van China.

(meer…)

Lees verder Taikonauten weer terug op Aarde

Japan doet een geslaagde test!

De Japanse ruimtevaartorganisatie meldt dat ze een geslaagd experiment heeft uitgevoerd met een supersonisch vliegtuig. De test vond plaats in Australië, met een klein onbemand toestel dat werd gelanceerd door een raket.

(meer…)

Lees verder Japan doet een geslaagde test!

Lancering Cryosat mislukt

De lancering van de Europese onderzoekssatelliet Cryosat door een Russische Rocket-draagraket is mislukt. Blijkbaar is de tweede trap van de drietrapsraket niet losgekomen. De satelliet en de raket zijn neergestort in zee in de buurt van de Noordpool.

(meer…)

Lees verder Lancering Cryosat mislukt

Sojoez aan ISS gekoppeld

De Sojoez-capsule met ruimtetoerist Gregory Olsen aan boord heeft zich maandagochtend vastgehecht aan het internationaal ruimtestation ISS. Naast Olsen zijn nog twee astronauten aan boord die de huidige bemanning moeten vervangen.

(meer…)

Lees verder Sojoez aan ISS gekoppeld

Tiende planeet heeft ook een maan!

De onlangs tot tiende planeet in het zonnestelsel uitgeroepen Xena heeft een maan. Dat zeggen Amerikaanse astronomen na verder onderzoek. Xena werd twee jaar geleden opgemerkt en werd in juli verheven tot status van planeet. Ze staat drie keer verder van de zon dan Pluto, maar is groter.

(meer…)

Lees verder Tiende planeet heeft ook een maan!

Weer ruimtetoerist de ruimte in

Zaterdagmorgen is van op de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan een bemande Sojoez-cabine gelanceerd naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). Aan boord vliegt de twaalfde bemanning van het station mee, een Amerikaan en een Rus.

(meer…)

Lees verder Weer ruimtetoerist de ruimte in

Aardbevingen op Mars

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben onlangs een aantal veranderingen op het oppervlak van Mars waargenomen die kunnen wijzen op “Marsbevingen”. De onbemande ruimtesonde Mars Global Surveyor (MGS) heeft onlangs geulen in een zandduin waargenomen die er in 2002 nog niet waren, wat wijst op bevingen.

(meer…)

Lees verder Aardbevingen op Mars

NASA gaat in 2018 terug naar de maan!

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft haar programma voor een permanente aanwezigheid op de maan over dertien jaar bekendgemaakt. De organisatie maakt zich sterk dat mensen er zullen kunnen leven door gebruik te maken van de aanwezige natuurlijke rijkdommen.

(meer…)

Lees verder NASA gaat in 2018 terug naar de maan!

10e planeet ontdekt door afkijken

De vondst van de tiende planeet was een kwestie van afkijken. De Amerikaanse astronoom Mike Brown beticht zijn Spaanse concurrent Jose-Luis Ortiz van elektronische spieken en heeft de IAU (International Astronomical Union) gevraagd Ortiz aan de schandpaal te nagelen. Beide staan als van elkaar onafhankelijke ontdekkers van de tiende planeet te boek, maar Brown kwam erachter dat Ortiz via internet Browns telescoopgegevens heeft ingezien.

(meer…)

Lees verder 10e planeet ontdekt door afkijken

Astronomen ontdekken quaser buiten een sterrenstelsel

Een internationaal team van astronomen heeft een bizarre quasar ontdekt. Het gaat om een quasar die niet in een sterrenstelsel ligt. Quasars zijn supermassieve zwarte gaten die oplichten doordat ze materie opslokken uit de omgeving. Normaal liggen ze in het centrum van erg actieve sterrenstelsel die miljarden lichtjaren ver van ons staan.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken quaser buiten een sterrenstelsel

Reuzenplaneten ontstaan sneller

Reuzenplaneten zoals Jupiter vormen zich veel sneller dan tot nu toe werd aangenomen. Dat heeft de universiteit van Rochester meegedeeld na de vondst van twee babyplaneten, GM Aurigae en DM Tauri, op 420 lichtjaar van ons.

(meer…)

Lees verder Reuzenplaneten ontstaan sneller

Katrina ook probleem voor Space Shuttle

De orkaan Katrina dreigt nu ook de herneming van het Shuttleprogramma van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in de war te sturen. Dat melden verschillende bronnen. De grote oranje externe brandstoftank, waarin kort voor de lancering van de shuttle 2 miljoen liter vloeibare zuurstof en waterstof wordt gepompt, wordt gebouwd in een fabriek in de buurt van New Orleans.

(meer…)

Lees verder Katrina ook probleem voor Space Shuttle

Ruimtewandeling ISS mislukt

De ruimtewandeling van twee bewoners van het internationaal ruimtestation ISS is donderdagnacht voortijdig afgebroken. De astronauten hadden vertraging opgelopen en moesten een experiment laten vallen.

(meer…)

Lees verder Ruimtewandeling ISS mislukt

Lancering Mars Reconnaissance Orbiter succesvol

De lancering van de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter is succesvol verlopen. Om 14.43 uur vanmiddag werd de sonde gelanceerd met Lockheed Martin Rocket vanaf Cape Canavaral. In maart 2006 zal de ruimtesonde zijn reis voltooien en in een speciale baan om de rode planeet gaan cirkelen zodat de sonde het oppervlak nog gedetailleerder dan ooit tevoren kan fotograferen en bestuderen.

(meer…)

Lees verder Lancering Mars Reconnaissance Orbiter succesvol

Reis rond onze naaste buur voor 100 miljoen dollar

Een privévluchtbedrijf uit de Verenigde Staten wil met een ruimtevaartuig een reis naar de maan plannen. Space Adventures in de Amerikaanse staat Arlington vraagt ruim 100 miljoen dollar aan de persoon die binnen 10 jaar een reis naar onze naaste buur wil maken, aldus de Oost-Amerikaanse krant New York Times.

(meer…)

Lees verder Reis rond onze naaste buur voor 100 miljoen dollar

Ariane-5 raket lanceert zwaarste satelliet ooit

Vanuit de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana is donderdagmorgen succesvol een Europese Ariane-5 draagraket gelanceerd. De draagraket lanceerde de Thaise satelliet Thaicom 4 of iPSTAR, de zwaarste commerciële telecomsatelliet die ooit naar een geostationaire baan rond de Aarde is gebracht.

(meer…)

Lees verder Ariane-5 raket lanceert zwaarste satelliet ooit

Astronomen ontdekken gasbel om zwart gat

Astronomen hebben een enorme bel rond een zwart gat ontdekt. De gasbel wordt geblazen door een straalstroom afkomstig van het zwarte gat. Volgens de Nederlandse, Britse en Amerikaanse wetenschappers toont de ontdekking aan dat ook kleine zwarte gaten veel energie terugpompen in het heelal.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken gasbel om zwart gat

Mars Reconaissance Orbiter wordt morgen gelanceerd

Vanmiddag om 14.45 uur werd de lancering van de Mars Reconaissance Orbiter opnieuw uitgesteld. Er werden rond die tijd problemen ontdekt bij de sensoren van de vloeibare waterstof van de Lockheed Martin Rocket waarmee ruimtesonde om 14.50 uur gelanceerd zou moeten worden.

(meer…)

Lees verder Mars Reconaissance Orbiter wordt morgen gelanceerd

Lancering Mars Reconnaisance Orbiter uitgesteld

Vandaag zou de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter gelanceerd worden vanuit Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. Maar door een technisch probleem aan de Lockheed Martin Rocket is de lancering uitgesteld tot morgenmiddag, zo heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vanmorgen op een persconferentie bekendgemaakt.

(meer…)

Lees verder Lancering Mars Reconnaisance Orbiter uitgesteld

Landing Space Shuttle morgen!

De Space Shuttle Discovery kon vandaag niet landen op onze planeet Aarde. Door slecht weer in Florida kan de Space Shuttle morgen pas de dampkring binnenkomen en op Cape Canaveral of op andere plekken landen. Door het slechte weer werd de landing eerder vandaag ook al eens uitgesteld.

(meer…)

Lees verder Landing Space Shuttle morgen!

Inslag van de asteroïde Apophis in 2036?

Astronomen maken zich zorgen dat asteroïde 2004 MN4 met bijnaam Apophis in 2036 inslaat op de Aarde. In de eerste instantie zou deze in 2029 inslaan, maar dit is bijgesteld tot een near-miss. Deze near-miss kan echter andere gevolgen hebben. December vorig jaar ontstond er grote opschudding toen berekend werd dat de 390 meter grote asteroïde een kans van 1 op 36 had om de Aarde te raken.

(meer…)

Lees verder Inslag van de asteroïde Apophis in 2036?

Nieuwe dreiging voor bemanning Discovery?

Het zal je maar gebeuren. Nog voordat de reparatie van het ene probleem is opgelost, wordt er bekendgemaakt dat er opnieuw schade is. Dat is nu het geval bij de Space Shuttle Discovery. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft namelijk schade geconstateerd bij een cockpitraam aan de buitenkant van de Discovery.

(meer…)

Lees verder Nieuwe dreiging voor bemanning Discovery?

Reparatie Discovery tijdens ruimtewandeling geslaagd

Astronaut Stephen Robinson heeft tijdens een unieke ruimtewandeling de reparaties aan het hitteschild van Spaec Shuttle Discovery voltooid. Twee voegen tussen de hittetegels zijn door de Amerikaan verwijderd. Door middel van een robotarm werd de ervaren astronaut naar het defecte hitteschild gebracht. Daar heeft hij twee stukjes voegsel van 2.8 centimeter verwijderd.

(meer…)

Lees verder Reparatie Discovery tijdens ruimtewandeling geslaagd

Mogelijk nieuw object in de Kuipergordel; 2005 FY9

Nadat er de laatste paar dagen veel speculaties over twee nieuwe planeten waren, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gisteravond bekendgemaakt dat er mogelijk een nieuw object in de buitenste regionen van ons zonnestelsel is ontdekt. Het wetenschappelijke magazine New Scientist speculeert ook over nog een nieuw object, met de grote van onze planeet Aarde.

(meer…)

Lees verder Mogelijk nieuw object in de Kuipergordel; 2005 FY9

Perseïden komen er weer aan!

Van donderdag 11 tot en met zaterdag 13 augustus 2005 mogen we weer veel meteoren verwachten. De meeste daarvan zullen behoren bij de meteorenzwerm de Perseïden, dus schijnbaar komend uit het bekende sterrenbeeld Perseus. Het maximum van de zwerm valt dit jaar op vrijdag 12 augustus om 22.00 uur.

(meer…)

Lees verder Perseïden komen er weer aan!

Astronauten begonnen aan eerste ruimtewandeling

Twee astronauten van de bemanning van Space Shuttle Discovery, Soichi Noguchi en Steve Robinson, zijn zojuist begonnen aan de eerste ruimtewandeling van de missie STS-114. Het is inmiddels dag vijf. De GPS-antenne van het International Space Station zal vervangen worden en de twee astronauten zullen het hittewerende systeem testen. Ook is er een geavanceerde container waarin goederen worden vervoerd aangekomen in het station.

(meer…)

Lees verder Astronauten begonnen aan eerste ruimtewandeling

Tiende planeet in ons zonnestelsel ontdekt

Amerikaanse astronomen hebben een tiende planeet in onze zonnestelsel ontdekt. De planeet die voorlopig de naam 2003UB313 krijgt, staat op zo’n 98 AE (Astronomische eenheid), 14,5 miljard kilometer van de zon. De precieze grote van de planeet is nog niet bekent, maar naar schattingen zal het ongeveer anderhalf keer zo groot als Pluto zijn, 3300 kilometer.

(meer…)

Lees verder Tiende planeet in ons zonnestelsel ontdekt

Space Shuttle aangekomen bij ISS

De Space Shuttle Discovery heeft zich zoals gepland donderdagmiddag om 13.18 uur vastgemaakt aan het internationale ruimtestation ISS. De Shuttle brengt nieuwe voorraden en neemt afval weer mee terug naar de Aarde.

(meer…)

Lees verder Space Shuttle aangekomen bij ISS

Lancering Space Shuttle Discovery

De NASA is klaar voor de lancering voor vandaag. Volgens de NASA kan alleen nu een hevige regenbui de pret bederven. Twee weken geleden werd de lancering afgelast door een defecte sensor in de brandstoftank. Dit probleem is momenteel nog niet hersteld, maar zou volgens NASA voor geen problemen kunnen zorgen.

(meer…)

Lees verder Lancering Space Shuttle Discovery

Aardse bacteriën naar Mars

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zelf nog geen leven ontdekt, maar wel waarschijnlijk een aardse bacterie naar Mars gebracht. De bacteriën zijn misschien meegebracht door de Opportunity en Spirit. Dat meldt de Britse krant The Sunday Times.

(meer…)

Lees verder Aardse bacteriën naar Mars

Lancering Space Shuttle afgelast

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor vanavond geplande lancering van de Space Shuttle Discovery afgelast vanwege een technisch probleem. Een van de sensoren op de grote externe brandstoftank functioneert niet goed.

(meer…)

Lees verder Lancering Space Shuttle afgelast

Hitteschild Discovery voor even beschadigd

Het hitteschild van de Space Shuttle Discovery was gisteravond even beschadigd doordat de beschermkap van de cockpitraam viel op het hitteschild. De schade werd snel erna hersteld en heeft geen gevolgen voor de lancering vanavond om 21.51 uur Nederlandse tijd.

(meer…)

Lees verder Hitteschild Discovery voor even beschadigd

Mogelijke meer op Titan ontdekt

De ruimtesonde Cassini heeft op het oppervlak van de maan Titan een donkere vlek ontdekt die een vroeger of een nog bestaand meer van vloeibare koolwaterstoffen kan zijn, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt.

(meer…)

Lees verder Mogelijke meer op Titan ontdekt

Toename stofwolk om de komeet Tempel 1

De Amerikaanse sonde Deep Impact die maandag een boor op een komeet moet laten inslaan, heeft een grote maar korte uitstoot van ijs en andere deeltjes waargenomen uit haar doelwit. Dat heeft de Universiteit van Maryland laten weten.

(meer…)

Lees verder Toename stofwolk om de komeet Tempel 1

Methaan spugende vulkaan op Titan

De Amerikaanse sonde Cassini heeft op de Saturnusmaan Titan een oude vulkaan ontdekt waarvan men denkt dat die methaan heeft kunnen uitspuwen. Dit zou dan ook de verklaring vormen voor de aanwezigheid van het gas in de atmosfeer van de grootste maan van ons zonnestelsel, Dat staat in het wetenschappelijke vakblad Nature.

(meer…)

Lees verder Methaan spugende vulkaan op Titan

Voyager 1 nadert buitenste regionen zonnestelsel

De bekende Amerikaanse ruimtesonde Voyager 1 heeft bijna de rand van het zonnestelsel bereikt, zo is te lezen op de wetenschappelijke site New Scientist. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bevindt de als eerst gelanceerde Voyager zich nu in een regio aan de rand van ons zonnestelsel. In deze buitenste regionen heeft de zon geen invloed meer op de objecten.

(meer…)

Lees verder Voyager 1 nadert buitenste regionen zonnestelsel

Cassini maakt fascinerende foto van de ringen

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini, die sinds juli 2004 in een baan om de bekende gasplaneet Saturnus draait, heeft het meest gedetailleerde beeld van de fameuze ringen van de gasreus samengesteld. Dit maakte de ruimtevaartorganisatie NASA vanmiddag op een persconferentie bekend.

(meer…)

Lees verder Cassini maakt fascinerende foto van de ringen

Voorspelt de chromosfeer de snelheid van zonnewind?

De snelheid van de zonnewind, ofwel de bekende stroom van elektrisch geladen deeltjes die door de zon de ruimte in wordt geblazen bij een uitbarsting van een zonnevlek, waarbij een protuberans ontstaat, kan voorspeld worden door onderzoek te doen aan de structuur van de chromosfeer van de zon. De chromosfeer bestaat uit een laag heet gas diep in de dampkring, vlak boven het lichtgevende oppervlak van onze ster.

(meer…)

Lees verder Voorspelt de chromosfeer de snelheid van zonnewind?

Nieuw probleem voor brandstoftank Discovery

NASA heeft gisteren bij de tweede test van de externe brandstoftank van de welbekende Space Shuttle Discovery opnieuw een knelpunt ontdekt. De resultaten van de allerlaatste test van afgelopen vrijdag, waren niet bepaald goed. Er was een probleem met het luchtdrukregeringssysteem van de Space Shuttle, mogelijk veroorzaakt door een lek in de brandstoftank.

(meer…)

Lees verder Nieuw probleem voor brandstoftank Discovery

Zwaartekracht maan beter in beeld

Door de opvallende kleine variaties van het zwaartekrachtveld aan de voorkant van onze naaste buur, de maan te laten analyseren kunnen wetenschappers op aarde meer te weten komen over het ontstaan van het hemellichaam. Dit wordt beweerd door de Nederlandse onderzoeker Sander Goossens van de TU Delft, die woensdag op dit onderwerp promoveerde.

(meer…)

Lees verder Zwaartekracht maan beter in beeld

Tweede uitbarsting op de zon deze week

Voor de tweede keer in een week tijd is een zonnevlek uitgebarsten op het zonneoppervlak. De laatste week was de zon actief door zonnevlek 758, die uiteindelijk uitbarstte op 10 mei en veel poollicht veroorzaakte in verschillende delen wereld. Maar de onschuldig lijkende zonnevlek 759 is ditmaal de oorzaak van een andere zeer krachtige M8 zonnevlam.

(meer…)

Lees verder Tweede uitbarsting op de zon deze week

Opportunity muurvast in zand

NASA heeft het oppervlak van Mars nagebouwd om te kijken hoe ze de Marsrover Opportunity weer in beweging kunnen krijgen. De Opportunity liep ruim twee weken geleden vast in het fijne zand van een zandduintje van ruim dertig centimeter hoog op planeet Mars. Door wetenschappers van NASA’s Jet Propulsion Laboratory werden de afgelopen week simulaties uitgevoerd om te onderzoeken hoe de Marsrover uit zijn lijden verlost kan worden.

(meer…)

Lees verder Opportunity muurvast in zand

Russische astrologe klaagt NASA aan

Een astrologe mag van de Russische rechtbank verder gaan met haar rechtszaak tegen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De vrouw klaagt de NASA aan omdat die een impactkrater op een komeet wil veroorzaken. Dat zou volgens de vrouw “de natuurlijke balans van het universum verstoren”. Bovendien zou de komeet sentimentele waarde hebben voor de Russische.

(meer…)

Lees verder Russische astrologe klaagt NASA aan

Spitzer fotografeert Sombrero sterrenstelsel

De Amerikaanse Spitzer Space Telescope heeft een fascinerende foto gemaakt van het Sombrero sterrenstelsel, ofwel M104. De afbeelding is een combinatie van een in visueel licht genomen foto van het sterrenstelsel, door de Hubble Space Telescope in juni 2003, en een infrarood beeld van de Spitzer Space Telescope.

(meer…)

Lees verder Spitzer fotografeert Sombrero sterrenstelsel

Maan Phoebe is mogelijk een ingevangen object

Onderzoekers van het Lunar and Planetary Laboratory van de Universiteit van Arizona hebben vastgesteld dat de maan Phoebe mogelijk een ingevangen object is, zo blijkt uit een interview met het wetenschappelijke magazine Nature. De verhouding van het ijs van Phoebe komt overeen met die van Pluto en de Neptunusmaan Triton.

(meer…)

Lees verder Maan Phoebe is mogelijk een ingevangen object

Lancering Indiase PSLV-draagraket succesvol

Een Indiase PSLV-draagraket heeft donderdag met succes twee satellieten gelanceerd. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de Indiase ruimtevaart dat een PSLV-draagraket gelanceerd werd. Op een nieuw lanceerplatform op de bekende lanceerbasis Satish Dhawan werd de draagraket om 06.44 uur Nederlandse tijd gelanceerd met twee satellieten aan boord.

(meer…)

Lees verder Lancering Indiase PSLV-draagraket succesvol

Astronomen ontdekken twaalf nieuwe maantjes

Astronomen aan de Universiteit van Hawaï hebben 12 nieuwe maantjes ontdekt bij de geringde planeet Saturnus. Deze 12 maantjes veranderen vaak van baan om de planeet, waardoor het aantal onregelmatige manen van Saturnus bijna wordt verdubbeld na deze bijzondere ontdekking.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken twaalf nieuwe maantjes

Cassini registreert stofdeeltjes rond Enceladus

NASA’s Cassini ruimtesonde heeft in de omgeving van de Saturnusmaan Enceladus kleine stofdeeltjes ontdekt. De herkomst van deze stofdeeltjes is vooralsnog onduidelijk bij wetenschappers op aarde. Mogelijk zijn de deeltjes afkomstig van de maan Enceladus zelf, of juist uit de uiterst ijle E-ring van planeet Saturnus.

(meer…)

Lees verder Cassini registreert stofdeeltjes rond Enceladus

Cassini ontdekt organisch materiaal op Titan

De buitenste laag van Titan, de grote maan van Saturnus, bestaat uit organische stoffen. Dat is de nieuwste ontdekking van het internationale ruimtevaartuig Cassini. De sonde scheerde op 16 april op een hoogte van slechts 1,027 kilometer langs het oppervlak van de grote maan, en stuitte daarbij op een atmosfeer die boordevol met complexe organische materialen blijkt te zitten.

(meer…)

Lees verder Cassini ontdekt organisch materiaal op Titan

MARSIS treedt deze week in werking

De Europese ruimtesonde Mars Express gaat dit voorjaar eindelijk gericht op zoek naar ondergronds water op de planeet Mars. In de tijd dat de Mars Express al draait om de buurplaneet, is het radarinstrument MARSIS, waarmee ondergronds water en ijs opgespoord kan worden, buiten bedrijf gebleven.

(meer…)

Lees verder MARSIS treedt deze week in werking

Cassini fotografeert Titan

De Cassini sonde heeft een foto gemaakt van maan Titan in valse kleuren. De afbeelding is ontstaan uit twee infrarood foto’s, die later gecombineerd zijn met een foto in visueel licht. Tevens is een opvallende blauwe band te zien om de maan heen, de atmosfeer.

(meer…)

Lees verder Cassini fotografeert Titan

Gletsjers Antarctica slinken snel

Een uitvoerige studie toont aan dat honderden gletsjers van het Antarctisch Schiereiland in hoog tempo krimpen. De terugtrekkende ijsmassa’s zijn de afgelopen vijftig jaar gemiddeld zo’n 600 meter gekrompen, zo blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de British Antarctic Survey en de US Geological Survey.

(meer…)

Lees verder Gletsjers Antarctica slinken snel

Computermodel voorspelt orkaanactiviteit

Britse wetenschappers hebben een computermodel ontwikkeld waarmee nauwkeurig de orkaanactiviteit tijdens het Amerikaanse orkaanseizoen kan worden voorspeld. Volgens de onderzoekers heeft het nieuwe computermodel zijn accuratesse al bewezen tijdens het sterk afwijkende orkaanseizoen van 2004, toen Florida en enkele andere zuidelijke staten door vijf zware orkanen werden geteisterd, Alex, Charley, Frances, Ivan en Jeanne.

(meer…)

Lees verder Computermodel voorspelt orkaanactiviteit

Wetenschappers bespreken ernst ruimtepuin

Wetenschappers uit Europa hebben de afgelopen drie dagen in ESA’s controlecentrum ESOC in het Duitse Darmstadt een toenemend probleem besproken: ruimtepuin. Talloze stukjes ruimteschroot scheren met zo’n tien kilometer per seconde door de ruimte. Ze leveren een groot gevaar op voor satellieten en bemande ruimtemissies.

(meer…)

Lees verder Wetenschappers bespreken ernst ruimtepuin

Vroege universum was vloeibaar

Direct na de Big Bang bestond het heelal volledig uit een soort vloeistof. Aanhangers van de Oerknal-theorie gingen er tot nu toe van uit, dat er onmiddellijk na de Big Bang een heet gas ontstond, door de botsing van quarks en gluonen. Deze stoffen worden beschouwd als de meest fundamentele bouwstenen voor het ontstaan van het heelal.

(meer…)

Lees verder Vroege universum was vloeibaar

Lancering Discovery mogelijk week uitgesteld

De lancering van de Space Shuttle Discovery wordt mogelijk een week uitgesteld, omdat de NASA meer tijd nodig heeft om het papierwerk af te ronden. Dat heeft het persbureau Space.com woensdag gezegd op gezag van een NASA-medewerker. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft de vertraging echter nog niet officieel aangekondigd.

(meer…)

Lees verder Lancering Discovery mogelijk week uitgesteld

Chinese muur toch zichtbaar vanuit ruimte

De Chinese muur is vanuit de ruimte toch met het blote oog te zien. De Amerikaanse astronaut Leroy Chiao, die Chinese voorouders heeft, heeft daarvoor fotografisch bewijs geleverd. Dat berichtte het persbureau Xinhua dinsdag. De ruimtefoto van China’s beroemdste monument is onder meer te bekijken op de sites van Xinhua en China Daily.

(meer…)

Lees verder Chinese muur toch zichtbaar vanuit ruimte

Vandaag 50ste sterfdag Einstein

Vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat ’s werelds beroemdste wetenschapper, Albert Einstein, overleed. Een halve eeuw na zijn dood wordt Einstein nog altijd beschouwd als de grootste fysicus aller tijden. De wetenschappers van vandaag zien vooralsnog geen opvolger van het genie.

(meer…)

Lees verder Vandaag 50ste sterfdag Einstein

IKONOS fotografeert Discovery vanuit de ruimte

De Amerikaanse satelliet IKONOS heeft een fascinerende foto gemaakt van Space Shuttle Discovery op het Launch Pad 39B, dat zich bevindt bij het Kennedy Space Center. Het is de tweede keer deze week dat Discovery onder de loep werd genomen door een object in de ruimte.

(meer…)

Lees verder IKONOS fotografeert Discovery vanuit de ruimte

NASA lanceert met succes DART-ruimtevaartuig

Na herhaaldelijk uitstel is gisteren het DART-ruimtevaartuig gelanceerd. Het robotgestuurde ruimtevaartuig is aan boord van een Pegasus–raket, met behulp van een draagvliegtuig vanaf de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië in de ruimte gebracht. Eenmaal in de lucht konden de projectleiders opgelucht adem halen, want de lancering is vele malen uitgesteld vanwege een reeks technische problemen en slecht weer.

(meer…)

Lees verder NASA lanceert met succes DART-ruimtevaartuig

Astronauten op weg naar ruimtestation

Vanaf de ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan is vrijdagochtend een nieuwe bemanning gelanceerd voor het internationale ruimtestation ISS. De Russische Soyuz TMA-6 met drie ruimtevaarders aan boord, zal zondagmorgen bij het ruimtestation arriveren.

(meer…)

Lees verder Astronauten op weg naar ruimtestation

Brandstoftank Space Shuttle Discovery gevuld

De externe brandstoftank van de Space Shuttle ondergaat vandaag een belangrijke test als voorbereiding op de op handen zijnde lancering van het ruimteveer. De reusachtige tank is vandaag helemaal gevuld met brandstof om te kijken of het vernieuwde ontwerp aan alle gestelde eisen voldoet.

(meer…)

Lees verder Brandstoftank Space Shuttle Discovery gevuld

Angst voor vulkaanuitbarstingen

In Indonesië worden elf vulkanen scherp in de gaten gehouden nadat wetenschappers verhoogde seismologische activiteit hebben geconstateerd. Vooral de vulkaan Talang op Sumatra is actief. Uit voorzorg zijn meer dan 26.000 bewoners woensdag geëvacueerd.

(meer…)

Lees verder Angst voor vulkaanuitbarstingen

China lanceert commerciële satelliet

China heeft een commerciële telecommunicatiesatelliet gelanceerd, melden de staatsmedia. Het was de eerste commerciële raketlancering in zes jaar tijd. Vanaf de basis Xichang in de zuidwestelijke provincie Sichuan steeg om 14.00 uur Nederlandse tijd een Lange Mars 3B draagraket op.

(meer…)

Lees verder China lanceert commerciële satelliet

ESA lanceert nieuwe Marsmissie

Europa keert terug naar Mars, zo heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vrijdag bevestigd. In 2011 wil de organisatie een mobiel landingsvaartuig naar de rode planeet zenden die in 2013 op Mars moet landen.

(meer…)

Lees verder ESA lanceert nieuwe Marsmissie

Wetenschappers kritisch over raketschild

Een groep vooraanstaande wetenschappers heeft het Congres opgeroepen om de financiering van het omstreden raketschild stop te zetten. Volgens de Amerikaanse wetenschappers is het peperdure systeem incapabel om een echte raketaanval af te slaan.

(meer…)

Lees verder Wetenschappers kritisch over raketschild

Space Shuttle verplaatst naar lanceerplatform

Ondanks de vondst van een klein krasje, is de Space Shuttle Discovery van de hangar verplaatst naar lanceerplatform 39B van het Kennedy Space Center in Florida. Het gevaarte wordt gereed gebracht voor de eerste Shuttlevlucht in meer dan twee jaar, die volgens de planning tussen 15 mei en 3 juni moet plaatsvinden.

(meer…)

Lees verder Space Shuttle verplaatst naar lanceerplatform

Lancering Space Shuttle nog steeds risicovol

De NASA kan niet garanderen dat de Space Shuttle Discovery het noodlot dat de Columbia ruim twee jaar geleden ten deel viel, zal ontlopen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft toegegeven dat de lancering van een Space Shuttle nog steeds een risicovolle aangelegenheid is, ondanks het feit dat monteurs de afgelopen twee jaar druk bezig zijn geweest om de gevaren in te dammen.

(meer…)

Lees verder Lancering Space Shuttle nog steeds risicovol

NASA zoekt buitenaards leven in Mexico

De NASA hoopt aanwijzingen voor het bestaan van buitenaards leven te vinden door een verzameling meertjes in Mexico nader onder de loep te nemen. Het gaat om een merengebied bij de plaats Cuatro Cienegas, vier moerassen in de Chihuahua-woestijn, dat volgens de wetenschappers altijd al een ‘on-aardse’ uitstraling heeft gehad.

(meer…)

Lees verder NASA zoekt buitenaards leven in Mexico

Milieuschade bedreigt leven op aarde

De ecosystemen op aarde zijn in de afgelopen vijftig jaar meer aangetast dan in welke andere periode ook. Als er niet snel wordt ingegrepen, komt het leven op onze planeet ernstig in gevaar. Deze alarmerende boodschap komt van ruim 1300 wetenschappers uit 95 verschillende landen.

(meer…)

Lees verder Milieuschade bedreigt leven op aarde

Jupiter in oppositie op 3 april

De komende week kun je de hele nacht de planeet Jupiter aanschouwen. De planeet is erg helder, omdat de aarde precies tussen de zon en Jupiter staat. Dit betekent dus dat de planeet het dichtst bij de aarde staat en dat we Jupiter het best kunnen observeren.

(meer…)

Lees verder Jupiter in oppositie op 3 april

Nieuwe beving is naschok

Op dezelfde breuk waar op 26 december een zware beving plaatsvond, heeft zich maandag opnieuw een zware aardbeving voorgedaan. De onderzeese beving had een kracht van 8,7 op de schaal van Richter en heeft op beperkte schaal een tsunami voortgebracht.

(meer…)

Lees verder Nieuwe beving is naschok

Meer methaan in de tropen

Uit satellietmetingen blijkt dat de concentratie van het broeikasgas methaan in de tropen veel hoger is dan tot nu toe werd aangenomen. Het is voor het eerst dat methaanconcentraties vanuit de ruimte wereldwijd zijn gemeten.

(meer…)

Lees verder Meer methaan in de tropen

Apollo-experiment bevestigt Einstein

Ongeveer 35 jaar nadat astronauten speciale reflectoren op de maan hebben achtergelaten, hebben wetenschappers die kunnen gebruiken om met een nooit geziene precisie de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein te testen, zo heeft de NASA bekendgemaakt.

(meer…)

Lees verder Apollo-experiment bevestigt Einstein

Meteorietmysterie ontrafeld

Twee wetenschappers hebben een tientallen jaren oud vraagstuk over de beroemdste inslagkrater ter wereld opgelost. Decennia lang vroegen wetenschappers zich af waarom er in de reusachtige Meteor Crater in Arizona geen gesmolten restanten gevonden zijn van de ijzeren meteoriet die de inslag heeft veroorzaakt.

(meer…)

Lees verder Meteorietmysterie ontrafeld

Oude sterrenstelsels in het jonge universum

In de diepten van het heelal, op afstanden van meer dan 11 miljard lichtjaar zijn reusachtige oude melkwegstelsels ontdekt. Dat is verrassend, omdat eerdere waarnemingen erop duidden dat er 2,5 miljard jaar na de oerknal nog een samenklonteringproces bezig was dat ervoor zorgde dat kleine stelsels uitgroeiden tot grotere.

(meer…)

Lees verder Oude sterrenstelsels in het jonge universum

Astronomen ontdekken kleinste ster ooit

Astronomen hebben de kleinste ster tot dusver ontdekt. Het object is in omtrek slechts 16 procent groter dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel, maar is wel 96 keer zo zwaar. Dat berichtte het Britse wetenschapstijdschrift New Scientist vrijdag op zijn website.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken kleinste ster ooit

Radioastronomen zien naburig sterrenstelsel echt bewegen

Een internationaal team van onderzoekers waaronder de astronomen dr. Andreas Brunthaler van het Europese radiotelescopen netwerk JIVE in Dwingeloo en professor Heino Falcke van de Stichting Astronomisch Onderzoek Nederland en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben voor het eerst de verplaatsing aan de hemel van het naburige sterrenstelsel M33 aangetoond.

(meer…)

Lees verder Radioastronomen zien naburig sterrenstelsel echt bewegen

Cassini maakt animatie van verduistering

De Cassini sonde heeft een fascinerende animatie gemaakt van de manen Rhea en Dione. Rhea passeerde Dione op 20 februari jongstleden op enkele duizenden kilometers. Na een onderzoek naar deze verduistering en animatie heeft NASA nu de reeks van foto’s op haar website gepubliceerd.

(meer…)

Lees verder Cassini maakt animatie van verduistering

Verste sterrenstelsel tot nu toe ontdekt

Astronomen hebben een melkwegcluster ontdekt dat zich negen miljard lichtjaren van de aarde bevindt. Dat is een nieuw afstandsrecord. Negen miljard lichtjaren komt neer op 85.100 met maarliefst 18 nullen. Het huidige record stond op 8.5 miljard lichtjaren.

(meer…)

Lees verder Verste sterrenstelsel tot nu toe ontdekt

Onverklaarbaar object zendt krachtige radiopulsen uit

Sterrenkundigen hebben een object ontdekt dat zeer krachtige radiopulsen uitzendt. Het fenomeen is niet te vergelijken met enig ander bekende bron. Het object is ontdekt en bestudeerd door de Very Large Array radiotelescoop in New Mexico, maar zonder resultaten. De radiosignalen komen vermoedelijk van een bron nabij het middelpunt van het melkwegstelsel.

(meer…)

Lees verder Onverklaarbaar object zendt krachtige radiopulsen uit

Japan zoekt naar buitenaards leven

Japanse wetenschappers zijn een onderzoek gestart, waarbij met behulp van radio- en optische telescopen wordt gezocht naar bewijs voor buitenaards leven. Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek door de Japanse overheid wordt ondersteund.

(meer…)

Lees verder Japan zoekt naar buitenaards leven

Russische Progress M-52 naar ISS gelanceerd

Vanaf de ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan is maandagavond een onbemand ruimtevrachtschip gelanceerd die nieuwe voorraden naar het ISS zal brengen. De Russische Progress M-52 heeft onder meer levensmiddelen, slakken en camera’s aan boord en zal woensdag bij de Russische module Zvezda van het internationale ruimtestation aanmeren.

(meer…)

Lees verder Russische Progress M-52 naar ISS gelanceerd

Indiase tiener haalt grap uit met NASA

Een 17-jarige jongen uit India heeft het voor elkaar gekregen om het hele land voor de gek te houden. Hij meldde dat hij een prestigieuze wedstrijd van de NASA had gewonnen, waardoor hij als een nationale held werd ontvangen. Vlak voor zijn geplande ontmoeting met de president viel hij alsnog door de mand.

(meer…)

Lees verder Indiase tiener haalt grap uit met NASA

Japanse H-IIA draagraket met succes gelanceerd

Japan heeft zaterdag blijkbaar met succes een meteorologische satelliet in de ruimte gebracht dankzij zijn H-IIA draagraket die meteen weer in aanmerking komt voor de commerciële lanceermarkt. Naar ruim een uur vertraging werd de raket succesvol gelanceerd.

(meer…)

Lees verder Japanse H-IIA draagraket met succes gelanceerd

‘Bevroren zee op Mars’

Net onder het oppervlak van Mars bevindt zich vermoedelijk een grote bevroren zee, zo hebben Europese wetenschappers in Noordwijk bekend gemaakt. Die veronderstelling is gebaseerd op beelden die de Mars Express heeft gemaakt.

(meer…)

Lees verder ‘Bevroren zee op Mars’

Monsterexplosie in melkweg

De in november gelanceerde Swift-satelliet heeft in onze eigen melkweg de helderste explosie ooit waargenomen. Het betreft een uitbarsting van gammastraling waarbij net zoveel energie vrijkwam als de zon in 150.000 jaar uitstraalt.

(meer…)

Lees verder Monsterexplosie in melkweg

Succesvolle lancering Ariane-5 ECA

Op de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana is zaterdag een cruciale lancering van de Ariane-5 ECA, succesvol afgelopen. Na de mislukking van haar eerste missie heeft de nieuwe Europese raket haar deugdelijkheid aangetoond en heeft zij de status verworven van krachtigste commerciële draagraket ter wereld.

(meer…)

Lees verder Succesvolle lancering Ariane-5 ECA

Geen botsing tussen ijsberg en ijstong

De enorme ijsberg B-15A, die voor de westkust van Antarctica op ramkoers leek met het daar in zee uitkomende deel van een grote gletsjer, de Drygalski ijstong, is vlak voor het moment in het ondiepe kustwater aan de grond gelopen. Tot een botsing is het dus niet gekomen.

(meer…)

Lees verder Geen botsing tussen ijsberg en ijstong

Astronauten krijgen gezelschap van slakken

De twee astronauten die momenteel het Internationale ruimtestation ISS bemannen, krijgen binnenkort gezelschap van vijftig slakken. De weekdieren liften mee met de komende vrachtvlucht van het ruimteveer Progress, die gepland staat op 28 februari.

(meer…)

Lees verder Astronauten krijgen gezelschap van slakken

Envisat maakt fascinerende foto’s van Europa

De Envisat satelliet van het Europese ESA heeft een groot aantal foto’s gemaakt van landen in Europa. De afbeelding bestaat uit een mozaïek en heeft een beeldresolutie van circa 300 meter per pixel. De totale oppervlakte van het gefotografeerde gebied bedraagt 1.6 miljoen vierkante kilometers.

(meer…)

Lees verder Envisat maakt fascinerende foto’s van Europa

Radarinstrument MARSIS treed in mei in werking

De Europese ruimtesonde Mars Express gaat komend voorjaar eindelijk gericht op zoek naar ondergronds water op planeet Mars. In de tijd dat de Mars Express al draait om de buurplaneet, is het radarinstrument MARSIS, waarmee ondergronds water en ijs opgespoord kan worden, buiten bedrijf gebleven.

(meer…)

Lees verder Radarinstrument MARSIS treed in mei in werking

Radiotelescopen meten wind op Titan

Radiotelescopen verspreid over de hele wereld hebben zwakke windsnelheden op Titan bepaald, verzameld door de Huygens-sonde. De voorlopige resultaten wijzen op grote variaties in de windsnelheden van de Titaanse atmosfeer.

(meer…)

Lees verder Radiotelescopen meten wind op Titan

Radiotelescopen meten wind op Titan

Radiotelescopen verspreid over de hele wereld hebben zwakke windsnelheden op Titan bepaald, verzameld door de Huygens-sonde. De voorlopige resultaten wijzen op grote variaties in de windsnelheden van de Titaanse atmosfeer.

(meer…)

Lees verder Radiotelescopen meten wind op Titan

Lancering Sloshsat één dag uitgesteld

De lancering van de Ariane-5 draagraket met aan boord de in Nederland gebouwde satelliet Sloshsat is met een dag uitgesteld. Dat heeft het bedrijf Arianespace bekendgemaakt. Technici ontdekten dinsdagmiddag een afwijking aan de apparatuur op het lanceerplatform in Kourou, Frans Guyana.

(meer…)

Lees verder Lancering Sloshsat één dag uitgesteld

Astronomen ontdekken ‘weggeschoten’ ster

Astronomen van het Harvard Smithsonian Center for Astrophysics hebben een ster waargenomen die als het ware ‘weggeschoten’ is uit ons Melkwegstelsel. Deze conclusie kunnen ze trekken uit verschillende waarnemingen van de Melkwegkern, waar zich een groot zwart gat bevindt.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken ‘weggeschoten’ ster

Lancering Sloshsat op 11 februari 2005

De in Nederland gebouwde satelliet Sloshsat FLEVO wordt vrijdag gelanceerd vanaf de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. Sloshsat is de eerste satelliet die volledig is gewijd aan onderzoek naar het gedrag van vloeistoffen in de ruimte.

(meer…)

Lees verder Lancering Sloshsat op 11 februari 2005

Einde voor Hubble Space Telescope nabij

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft maandag besloten geen extra geld uit te trekken om de ruimtetelescoop Hubble langer in bedrijf te houden. Daardoor komt over twee jaar een einde aan de missie van de telescoop, die wetenschappers sinds zijn lancering in 1990 in staat heeft gesteld tot diep in het heelal te kijken.

(meer…)

Lees verder Einde voor Hubble Space Telescope nabij

Sterrenkundigen ontdekken geboorte zonnestelsel bij bruine dwerg

Amerikaanse sterrenkundigen concluderen dat planetenstelsels in wording niet alleen voorkomen bij gewone sterren zoals onze zon, maar ook bij zogeheten bruine dwergen. Deze sterren zijn als het ware ‘mislukt’ en zijn niet zwaar genoeg om kernfusiereacties van waterstof in het binnenste van de ster op gang te brengen.

(meer…)

Lees verder Sterrenkundigen ontdekken geboorte zonnestelsel bij bruine dwerg

Hubble Space Telescope fotografeert V838 Monocerotis

Al komt het einde van de telescoop in zicht, de Hubble Space Telescope kan nog steeds prachtige foto’s maken. De telescoop nam voor de vijfde keer in haar historie een foto van de bekende nevel V838 Monocerotis. Dit is een nevel die zich bevind in het sterrenbeeld Monoceros, op een afstand van ruim 20.000 lichtjaar van de aarde.

(meer…)

Lees verder Hubble Space Telescope fotografeert V838 Monocerotis

Laatste Atlas-3 raket gelanceerd

Vanaf ruimtevaartbasis Cape Canaveral in Florida is donderdag de laatste Atlas-3 raket met succes gelanceerd. De meer dan vijftig meter hoge Atlas 3-raket van van Lockheed Martin wordt in het vervolg vervangen door de Atlas-5.

(meer…)

Lees verder Laatste Atlas-3 raket gelanceerd

Vestiging van record NASA-ballon

Een onbemande ballon van de NASA heeft boven de Zuidpool een nieuw record gevestigd door bijna 42 dagen onafgebroken in de lucht te blijven. De wetenschappelijke ballon heeft gegevens verzameld over kosmische straling.

(meer…)

Lees verder Vestiging van record NASA-ballon

NASA draagt zonnedeeltjes over aan onderzoekers

NASA heeft de eerste ‘zonnemonsters’ die de ruimtesonde Genesis heeft verzameld overgedragen aan enkele onderzoekers. Genesis stortte op 4 oktober 2004 neer in de woestijn Utah. Even werd gevreesd dat de kostbare lading van de sonde verloren was gegaan.

(meer…)

Lees verder NASA draagt zonnedeeltjes over aan onderzoekers

Eerste foto’s van SMART-1

De Europese maansonde, SMART-1, heeft de eerste foto’s gemaakt van de natuurlijke satelliet van de aarde, zo heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdagmiddag bekendgemaakt. De SMART-1 kwam op 15 november met succes in een baan rond de maan.

(meer…)

Lees verder Eerste foto’s van SMART-1

Zonnestelsel ontstond door explosie supernova

Onderzoek aan de Chinese Ningqiang-meteoriet heeft bewezen dat ons zonnestelsel is ontstaan door een catastrofale explosie van een andere ster. Die supernova blies radioactieve elementen richting dit gedeelte waarbij de interstellaire gas- en stofwolk rondom de zon verdicht werd.

(meer…)

Lees verder Zonnestelsel ontstond door explosie supernova

57e ruimtewandeling in geschiedenis ISS

De Amerikaanse astronaut Leroy Chiao en de Russische kosmonaut Salizjan Sjaripov zijn vanmorgen begonnen aan de inmiddels 57e ruimtewandeling in de geschiedenis van het ISS. Om 08.43 uur vanmorgen begon de wandeling. “Koud maar mooi”, klonk het na enkele minuten, op een afstand van 300 kilometer boven de aarde.

(meer…)

Lees verder 57e ruimtewandeling in geschiedenis ISS

Hoop voor Hubble Space Telescope

Zojuist is bekend geworden dat Barbara Mikulski, een Amerikaanse senator, de strijd aangaat met het Witte Huis betreft het repareren van de Hubble ruimtetelescoop. Ze wil het Amerikaanse volk niet teleurstellen en de plannen voor een de onderhoudsmissie doorzetten.

(meer…)

Lees verder Hoop voor Hubble Space Telescope

Swift-satelliet boekt opnieuw succes

De Amerikaanse Swift-satelliet is er voor het eerst in geslaagd om een gammaflits tijdens de explosie te fotograferen en bestuderen. De uitbarsting werd op 17 januari jongstleden geregistreerd door de gammadetector van de satelliet. Naar een paar uur was Swift zelfs in staat om röntgenfoto’s van de explosie te maken, genaamd GRB 050117.

(meer…)

Lees verder Swift-satelliet boekt opnieuw succes

Catastrofe door vulkaanuitbarstingen 250 jaar geleden

Circa 250 miljoen jaar geleden was er een massale sterfte op onze planeet. Zeker 90 procent van al het leven op aarde stierf uit. Twee teams van wetenschappers zijn nu tot het inzicht gekomen dat vulkanen de waarschijnlijke oorzaak van de enorme catastrofe waren, zo meldt het wetenschappelijke blad ‘Science’.

(meer…)

Lees verder Catastrofe door vulkaanuitbarstingen 250 jaar geleden

Tweede uitbarsting heeft grote gevolgen

Door een tweede en opnieuw krachtige uitbarsting van zonnevlekkengroep 720 heeft de ruimtetelescoop SOHO van ESA en NASA enige schade opgelopen. Russische wetenschappers hebben met deze uitbarsting naar eigen zeggen de grootste zonnevlam van de afgelopen vijftien jaar waargenomen.

(meer…)

Lees verder Tweede uitbarsting heeft grote gevolgen

ESA en Roskosmos sluiten overeenkomst

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Russische ruimtebureau Roskosmos hebben woensdagmiddag in Moskou een overeenkomst gesloten over intensievere samenwerking. Zo mogen de Russen onder andere in de toekomst gebruik maken van het Europese lanceerplatform Kourou in Frans-Guyana.

(meer…)

Lees verder ESA en Roskosmos sluiten overeenkomst

Huygens fotografeert eigen landingsplek

De Europese sonde Huygens is waarschijnlijk niet op een hard terrein geland, maar op een gedeelte met de voornamelijk constitutie van klei of nat zand. Dat blijkt uit verschillende analyses van de meetgegevens die tijdens de afdaling door de atmosfeer van Titan werden verzameld.

(meer…)

Lees verder Huygens fotografeert eigen landingsplek

SOHO registreert uitbarsting zonnevlek 720

Vanochtend registreerde de Amerikaanse-Europese sonde SOHO de eerste uitbarsting van zonnevlek 720. Dit ‘koude’ gedeelte op onze zon is 7 maal groter dan de aarde en produceerde een M8 en een X2 flare. De kans op het zien van poollicht neemt dus aanzienlijk toe.

(meer…)

Lees verder SOHO registreert uitbarsting zonnevlek 720

Opportunity fotografeert wederom hitteschild

NASA’s Mars Exploration Rover Opportunity heeft wederom een foto gemaakt van het hitteschild, op planeet Mars. Het hitteschild beschermde ruim een jaar geleden, toen de Marsrover na een lange reis landde op de rode planeet, de robot tegen de intense hitte die ontstond tijdens binnenkomst van de Martiaanse dampkring.

(meer…)

Lees verder Opportunity fotografeert wederom hitteschild

Sedna ontstond mogelijk ver buiten de baan van Pluto

Alan Stern van het Southwest Research Institute stelt in een artikel dat deze maand in The Astronomical Journal verschijnt dat de ijsdwerg Sedna mogelijk ver buiten de baan van planeet Pluto is ontstaan. Zwaartekrachtsstoringen van andere hemellichamen zijn mogelijk de oorzaak van dit merkwaardige verschijnsel.

(meer…)

Lees verder Sedna ontstond mogelijk ver buiten de baan van Pluto

Huygens nadert Titaanse atmosfeer

Aanstaande donderdag, morgen om precies te zijn, dringt de Europese sonde Huygens de atmosfeer van de mysterieuze maan Titan binnen. Na een succesvolle loskoppeling van Cassini, heeft de sonde ruim 20 dagen nodig gehad om zijn doel te bereiken.

(meer…)

Lees verder Huygens nadert Titaanse atmosfeer

Meest krachtige eruptie ooit waargenomen

Astronomen hebben met het Chandra X-ray observatorium, de meest krachtige eruptie ooit waargenomen, zo heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt. De eruptie is te wijten aan het zwart gat en toont aan wat voor impact het heeft op de hemellichamen in die omgeving.

(meer…)

Lees verder Meest krachtige eruptie ooit waargenomen

Komeet Machholz met blote oog te zien

Volgens de Belgische Volksterrenwacht Urania, is de komende week het meest geschikt om komeet Machholz te zoeken aan de nachtelijke sterrenhemel. De komeet bereikt dan haar hoogste helderheid, een magnitude van +3,7. In een afgelegen gebied of in een groot weiland zal de komeet met het blote oog te zien zijn, en in een stedelijke omgeving heeft u een verrekijker nodig van 7×50.

(meer…)

Lees verder Komeet Machholz met blote oog te zien

‘One Year on Mars’

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Marsrovers Spirit landde op planeet Mars. Samen met zijn broeder, rover Oppertunity, overschrijden de twee hiermee ruim hun oorspronkelijke planning van 3 maanden.

(meer…)

Lees verder ‘One Year on Mars’

Nieuwe brandstoftank Space Shuttle naar Florida

NASA heeft bekendgemaakt dat de nieuwe brandstoftank voor de Space Shuttle onderweg is naar het Kennedy Space Center in de staat Florida. Doordat deze brandstoftank nu klaar voor gebruik is, kan NASA dit jaar weer de Space Shuttle gebruiken bij verschillende ruimtevluchten.

(meer…)

Lees verder Nieuwe brandstoftank Space Shuttle naar Florida

Vulkaan op La Palma kan enorme tsunami veroorzaken

Landen aan de Atlantische Oceaan kunnen te maken krijgen met een enorme tsunami, wanneer de vulkaan Cumbre Vieja op het eiland La Palma tot uitbarsting komt, zo waarschuwen verschillende geologen. Volgens een Britse professor, genaamd David King, kan de vulkaan tussen nu en 10.000 jaar tot uitbarsting komen en een enorme en catastrofale tsunami op gang brengen.

(meer…)

Lees verder Vulkaan op La Palma kan enorme tsunami veroorzaken

End of content

No more pages to load