NASA draagt zonnedeeltjes over aan onderzoekers

NASA heeft de eerste ‘zonnemonsters’ die de ruimtesonde Genesis heeft verzameld overgedragen aan enkele onderzoekers. Genesis stortte op 4 oktober 2004 neer in de woestijn Utah. Even werd gevreesd dat de kostbare lading van de sonde verloren was gegaan.

(meer…)

Lees verder NASA draagt zonnedeeltjes over aan onderzoekers

Eerste foto’s van SMART-1

De Europese maansonde, SMART-1, heeft de eerste foto’s gemaakt van de natuurlijke satelliet van de aarde, zo heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdagmiddag bekendgemaakt. De SMART-1 kwam op 15 november met succes in een baan rond de maan.

(meer…)

Lees verder Eerste foto’s van SMART-1

Zonnestelsel ontstond door explosie supernova

Onderzoek aan de Chinese Ningqiang-meteoriet heeft bewezen dat ons zonnestelsel is ontstaan door een catastrofale explosie van een andere ster. Die supernova blies radioactieve elementen richting dit gedeelte waarbij de interstellaire gas- en stofwolk rondom de zon verdicht werd.

(meer…)

Lees verder Zonnestelsel ontstond door explosie supernova

57e ruimtewandeling in geschiedenis ISS

De Amerikaanse astronaut Leroy Chiao en de Russische kosmonaut Salizjan Sjaripov zijn vanmorgen begonnen aan de inmiddels 57e ruimtewandeling in de geschiedenis van het ISS. Om 08.43 uur vanmorgen begon de wandeling. “Koud maar mooi”, klonk het na enkele minuten, op een afstand van 300 kilometer boven de aarde.

(meer…)

Lees verder 57e ruimtewandeling in geschiedenis ISS

Hoop voor Hubble Space Telescope

Zojuist is bekend geworden dat Barbara Mikulski, een Amerikaanse senator, de strijd aangaat met het Witte Huis betreft het repareren van de Hubble ruimtetelescoop. Ze wil het Amerikaanse volk niet teleurstellen en de plannen voor een de onderhoudsmissie doorzetten.

(meer…)

Lees verder Hoop voor Hubble Space Telescope

Swift-satelliet boekt opnieuw succes

De Amerikaanse Swift-satelliet is er voor het eerst in geslaagd om een gammaflits tijdens de explosie te fotograferen en bestuderen. De uitbarsting werd op 17 januari jongstleden geregistreerd door de gammadetector van de satelliet. Naar een paar uur was Swift zelfs in staat om röntgenfoto’s van de explosie te maken, genaamd GRB 050117.

(meer…)

Lees verder Swift-satelliet boekt opnieuw succes

Catastrofe door vulkaanuitbarstingen 250 jaar geleden

Circa 250 miljoen jaar geleden was er een massale sterfte op onze planeet. Zeker 90 procent van al het leven op aarde stierf uit. Twee teams van wetenschappers zijn nu tot het inzicht gekomen dat vulkanen de waarschijnlijke oorzaak van de enorme catastrofe waren, zo meldt het wetenschappelijke blad ‘Science’.

(meer…)

Lees verder Catastrofe door vulkaanuitbarstingen 250 jaar geleden

Tweede uitbarsting heeft grote gevolgen

Door een tweede en opnieuw krachtige uitbarsting van zonnevlekkengroep 720 heeft de ruimtetelescoop SOHO van ESA en NASA enige schade opgelopen. Russische wetenschappers hebben met deze uitbarsting naar eigen zeggen de grootste zonnevlam van de afgelopen vijftien jaar waargenomen.

(meer…)

Lees verder Tweede uitbarsting heeft grote gevolgen

ESA en Roskosmos sluiten overeenkomst

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Russische ruimtebureau Roskosmos hebben woensdagmiddag in Moskou een overeenkomst gesloten over intensievere samenwerking. Zo mogen de Russen onder andere in de toekomst gebruik maken van het Europese lanceerplatform Kourou in Frans-Guyana.

(meer…)

Lees verder ESA en Roskosmos sluiten overeenkomst

Huygens fotografeert eigen landingsplek

De Europese sonde Huygens is waarschijnlijk niet op een hard terrein geland, maar op een gedeelte met de voornamelijk constitutie van klei of nat zand. Dat blijkt uit verschillende analyses van de meetgegevens die tijdens de afdaling door de atmosfeer van Titan werden verzameld.

(meer…)

Lees verder Huygens fotografeert eigen landingsplek

SOHO registreert uitbarsting zonnevlek 720

Vanochtend registreerde de Amerikaanse-Europese sonde SOHO de eerste uitbarsting van zonnevlek 720. Dit ‘koude’ gedeelte op onze zon is 7 maal groter dan de aarde en produceerde een M8 en een X2 flare. De kans op het zien van poollicht neemt dus aanzienlijk toe.

(meer…)

Lees verder SOHO registreert uitbarsting zonnevlek 720

Opportunity fotografeert wederom hitteschild

NASA’s Mars Exploration Rover Opportunity heeft wederom een foto gemaakt van het hitteschild, op planeet Mars. Het hitteschild beschermde ruim een jaar geleden, toen de Marsrover na een lange reis landde op de rode planeet, de robot tegen de intense hitte die ontstond tijdens binnenkomst van de Martiaanse dampkring.

(meer…)

Lees verder Opportunity fotografeert wederom hitteschild

Sedna ontstond mogelijk ver buiten de baan van Pluto

Alan Stern van het Southwest Research Institute stelt in een artikel dat deze maand in The Astronomical Journal verschijnt dat de ijsdwerg Sedna mogelijk ver buiten de baan van planeet Pluto is ontstaan. Zwaartekrachtsstoringen van andere hemellichamen zijn mogelijk de oorzaak van dit merkwaardige verschijnsel.

(meer…)

Lees verder Sedna ontstond mogelijk ver buiten de baan van Pluto

Huygens nadert Titaanse atmosfeer

Aanstaande donderdag, morgen om precies te zijn, dringt de Europese sonde Huygens de atmosfeer van de mysterieuze maan Titan binnen. Na een succesvolle loskoppeling van Cassini, heeft de sonde ruim 20 dagen nodig gehad om zijn doel te bereiken.

(meer…)

Lees verder Huygens nadert Titaanse atmosfeer

Meest krachtige eruptie ooit waargenomen

Astronomen hebben met het Chandra X-ray observatorium, de meest krachtige eruptie ooit waargenomen, zo heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt. De eruptie is te wijten aan het zwart gat en toont aan wat voor impact het heeft op de hemellichamen in die omgeving.

(meer…)

Lees verder Meest krachtige eruptie ooit waargenomen

Komeet Machholz met blote oog te zien

Volgens de Belgische Volksterrenwacht Urania, is de komende week het meest geschikt om komeet Machholz te zoeken aan de nachtelijke sterrenhemel. De komeet bereikt dan haar hoogste helderheid, een magnitude van +3,7. In een afgelegen gebied of in een groot weiland zal de komeet met het blote oog te zien zijn, en in een stedelijke omgeving heeft u een verrekijker nodig van 7×50.

(meer…)

Lees verder Komeet Machholz met blote oog te zien

‘One Year on Mars’

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Marsrovers Spirit landde op planeet Mars. Samen met zijn broeder, rover Oppertunity, overschrijden de twee hiermee ruim hun oorspronkelijke planning van 3 maanden.

(meer…)

Lees verder ‘One Year on Mars’

Nieuwe brandstoftank Space Shuttle naar Florida

NASA heeft bekendgemaakt dat de nieuwe brandstoftank voor de Space Shuttle onderweg is naar het Kennedy Space Center in de staat Florida. Doordat deze brandstoftank nu klaar voor gebruik is, kan NASA dit jaar weer de Space Shuttle gebruiken bij verschillende ruimtevluchten.

(meer…)

Lees verder Nieuwe brandstoftank Space Shuttle naar Florida

Vulkaan op La Palma kan enorme tsunami veroorzaken

Landen aan de Atlantische Oceaan kunnen te maken krijgen met een enorme tsunami, wanneer de vulkaan Cumbre Vieja op het eiland La Palma tot uitbarsting komt, zo waarschuwen verschillende geologen. Volgens een Britse professor, genaamd David King, kan de vulkaan tussen nu en 10.000 jaar tot uitbarsting komen en een enorme en catastrofale tsunami op gang brengen.

(meer…)

Lees verder Vulkaan op La Palma kan enorme tsunami veroorzaken

End of content

No more pages to load