Indiase tiener haalt grap uit met NASA

Een 17-jarige jongen uit India heeft het voor elkaar gekregen om het hele land voor de gek te houden. Hij meldde dat hij een prestigieuze wedstrijd van de NASA had gewonnen, waardoor hij als een nationale held werd ontvangen. Vlak voor zijn geplande ontmoeting met de president viel hij alsnog door de mand.

(meer…)

Lees verder Indiase tiener haalt grap uit met NASA

Japanse H-IIA draagraket met succes gelanceerd

Japan heeft zaterdag blijkbaar met succes een meteorologische satelliet in de ruimte gebracht dankzij zijn H-IIA draagraket die meteen weer in aanmerking komt voor de commerciële lanceermarkt. Naar ruim een uur vertraging werd de raket succesvol gelanceerd.

(meer…)

Lees verder Japanse H-IIA draagraket met succes gelanceerd

‘Bevroren zee op Mars’

Net onder het oppervlak van Mars bevindt zich vermoedelijk een grote bevroren zee, zo hebben Europese wetenschappers in Noordwijk bekend gemaakt. Die veronderstelling is gebaseerd op beelden die de Mars Express heeft gemaakt.

(meer…)

Lees verder ‘Bevroren zee op Mars’

Monsterexplosie in melkweg

De in november gelanceerde Swift-satelliet heeft in onze eigen melkweg de helderste explosie ooit waargenomen. Het betreft een uitbarsting van gammastraling waarbij net zoveel energie vrijkwam als de zon in 150.000 jaar uitstraalt.

(meer…)

Lees verder Monsterexplosie in melkweg

Succesvolle lancering Ariane-5 ECA

Op de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana is zaterdag een cruciale lancering van de Ariane-5 ECA, succesvol afgelopen. Na de mislukking van haar eerste missie heeft de nieuwe Europese raket haar deugdelijkheid aangetoond en heeft zij de status verworven van krachtigste commerciële draagraket ter wereld.

(meer…)

Lees verder Succesvolle lancering Ariane-5 ECA

Geen botsing tussen ijsberg en ijstong

De enorme ijsberg B-15A, die voor de westkust van Antarctica op ramkoers leek met het daar in zee uitkomende deel van een grote gletsjer, de Drygalski ijstong, is vlak voor het moment in het ondiepe kustwater aan de grond gelopen. Tot een botsing is het dus niet gekomen.

(meer…)

Lees verder Geen botsing tussen ijsberg en ijstong

Astronauten krijgen gezelschap van slakken

De twee astronauten die momenteel het Internationale ruimtestation ISS bemannen, krijgen binnenkort gezelschap van vijftig slakken. De weekdieren liften mee met de komende vrachtvlucht van het ruimteveer Progress, die gepland staat op 28 februari.

(meer…)

Lees verder Astronauten krijgen gezelschap van slakken

Envisat maakt fascinerende foto’s van Europa

De Envisat satelliet van het Europese ESA heeft een groot aantal foto’s gemaakt van landen in Europa. De afbeelding bestaat uit een mozaïek en heeft een beeldresolutie van circa 300 meter per pixel. De totale oppervlakte van het gefotografeerde gebied bedraagt 1.6 miljoen vierkante kilometers.

(meer…)

Lees verder Envisat maakt fascinerende foto’s van Europa

Radarinstrument MARSIS treed in mei in werking

De Europese ruimtesonde Mars Express gaat komend voorjaar eindelijk gericht op zoek naar ondergronds water op planeet Mars. In de tijd dat de Mars Express al draait om de buurplaneet, is het radarinstrument MARSIS, waarmee ondergronds water en ijs opgespoord kan worden, buiten bedrijf gebleven.

(meer…)

Lees verder Radarinstrument MARSIS treed in mei in werking

Radiotelescopen meten wind op Titan

Radiotelescopen verspreid over de hele wereld hebben zwakke windsnelheden op Titan bepaald, verzameld door de Huygens-sonde. De voorlopige resultaten wijzen op grote variaties in de windsnelheden van de Titaanse atmosfeer.

(meer…)

Lees verder Radiotelescopen meten wind op Titan

Radiotelescopen meten wind op Titan

Radiotelescopen verspreid over de hele wereld hebben zwakke windsnelheden op Titan bepaald, verzameld door de Huygens-sonde. De voorlopige resultaten wijzen op grote variaties in de windsnelheden van de Titaanse atmosfeer.

(meer…)

Lees verder Radiotelescopen meten wind op Titan

Lancering Sloshsat één dag uitgesteld

De lancering van de Ariane-5 draagraket met aan boord de in Nederland gebouwde satelliet Sloshsat is met een dag uitgesteld. Dat heeft het bedrijf Arianespace bekendgemaakt. Technici ontdekten dinsdagmiddag een afwijking aan de apparatuur op het lanceerplatform in Kourou, Frans Guyana.

(meer…)

Lees verder Lancering Sloshsat één dag uitgesteld

Astronomen ontdekken ‘weggeschoten’ ster

Astronomen van het Harvard Smithsonian Center for Astrophysics hebben een ster waargenomen die als het ware ‘weggeschoten’ is uit ons Melkwegstelsel. Deze conclusie kunnen ze trekken uit verschillende waarnemingen van de Melkwegkern, waar zich een groot zwart gat bevindt.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken ‘weggeschoten’ ster

Lancering Sloshsat op 11 februari 2005

De in Nederland gebouwde satelliet Sloshsat FLEVO wordt vrijdag gelanceerd vanaf de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. Sloshsat is de eerste satelliet die volledig is gewijd aan onderzoek naar het gedrag van vloeistoffen in de ruimte.

(meer…)

Lees verder Lancering Sloshsat op 11 februari 2005

Einde voor Hubble Space Telescope nabij

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft maandag besloten geen extra geld uit te trekken om de ruimtetelescoop Hubble langer in bedrijf te houden. Daardoor komt over twee jaar een einde aan de missie van de telescoop, die wetenschappers sinds zijn lancering in 1990 in staat heeft gesteld tot diep in het heelal te kijken.

(meer…)

Lees verder Einde voor Hubble Space Telescope nabij

Sterrenkundigen ontdekken geboorte zonnestelsel bij bruine dwerg

Amerikaanse sterrenkundigen concluderen dat planetenstelsels in wording niet alleen voorkomen bij gewone sterren zoals onze zon, maar ook bij zogeheten bruine dwergen. Deze sterren zijn als het ware ‘mislukt’ en zijn niet zwaar genoeg om kernfusiereacties van waterstof in het binnenste van de ster op gang te brengen.

(meer…)

Lees verder Sterrenkundigen ontdekken geboorte zonnestelsel bij bruine dwerg

Hubble Space Telescope fotografeert V838 Monocerotis

Al komt het einde van de telescoop in zicht, de Hubble Space Telescope kan nog steeds prachtige foto’s maken. De telescoop nam voor de vijfde keer in haar historie een foto van de bekende nevel V838 Monocerotis. Dit is een nevel die zich bevind in het sterrenbeeld Monoceros, op een afstand van ruim 20.000 lichtjaar van de aarde.

(meer…)

Lees verder Hubble Space Telescope fotografeert V838 Monocerotis

Laatste Atlas-3 raket gelanceerd

Vanaf ruimtevaartbasis Cape Canaveral in Florida is donderdag de laatste Atlas-3 raket met succes gelanceerd. De meer dan vijftig meter hoge Atlas 3-raket van van Lockheed Martin wordt in het vervolg vervangen door de Atlas-5.

(meer…)

Lees verder Laatste Atlas-3 raket gelanceerd

Vestiging van record NASA-ballon

Een onbemande ballon van de NASA heeft boven de Zuidpool een nieuw record gevestigd door bijna 42 dagen onafgebroken in de lucht te blijven. De wetenschappelijke ballon heeft gegevens verzameld over kosmische straling.

(meer…)

Lees verder Vestiging van record NASA-ballon

End of content

No more pages to load