Doorzoek februari 2005

Indiase tiener haalt grap uit met NASA

Een 17-jarige jongen uit India heeft het voor elkaar gekregen om het hele land voor de gek te houden. Hij meldde dat hij een prestigieuze wedstrijd van de NASA had gewonnen, waardoor hij als een nationale held werd ontvangen. Vlak voor zijn geplande ontmoeting met de president viel hij alsnog door de mand.

‘Bevroren zee op Mars’

Net onder het oppervlak van Mars bevindt zich vermoedelijk een grote bevroren zee, zo hebben Europese wetenschappers in Noordwijk bekend gemaakt. Die veronderstelling is gebaseerd op beelden die de Mars Express heeft gemaakt.

Monsterexplosie in melkweg

De in november gelanceerde Swift-satelliet heeft in onze eigen melkweg de helderste explosie ooit waargenomen. Het betreft een uitbarsting van gammastraling waarbij net zoveel energie vrijkwam als de zon in 150.000 jaar uitstraalt.

Succesvolle lancering Ariane-5 ECA

Op de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana is zaterdag een cruciale lancering van de Ariane-5 ECA, succesvol afgelopen. Na de mislukking van haar eerste missie heeft de nieuwe Europese raket haar deugdelijkheid aangetoond en heeft zij de status verworven van krachtigste commerciële draagraket ter wereld.

Geen botsing tussen ijsberg en ijstong

De enorme ijsberg B-15A, die voor de westkust van Antarctica op ramkoers leek met het daar in zee uitkomende deel van een grote gletsjer, de Drygalski ijstong, is vlak voor het moment in het ondiepe kustwater aan de grond gelopen. Tot een botsing is het dus niet gekomen.

Envisat maakt fascinerende foto’s van Europa

De Envisat satelliet van het Europese ESA heeft een groot aantal foto’s gemaakt van landen in Europa. De afbeelding bestaat uit een mozaïek en heeft een beeldresolutie van circa 300 meter per pixel. De totale oppervlakte van het gefotografeerde gebied bedraagt 1.6 miljoen vierkante kilometers.

Radarinstrument MARSIS treed in mei in werking

De Europese ruimtesonde Mars Express gaat komend voorjaar eindelijk gericht op zoek naar ondergronds water op planeet Mars. In de tijd dat de Mars Express al draait om de buurplaneet, is het radarinstrument MARSIS, waarmee ondergronds water en ijs opgespoord kan worden, buiten bedrijf gebleven.

Lancering Sloshsat één dag uitgesteld

De lancering van de Ariane-5 draagraket met aan boord de in Nederland gebouwde satelliet Sloshsat is met een dag uitgesteld. Dat heeft het bedrijf Arianespace bekendgemaakt. Technici ontdekten dinsdagmiddag een afwijking aan de apparatuur op het lanceerplatform in Kourou, Frans Guyana.

Astronomen ontdekken ‘weggeschoten’ ster

Astronomen van het Harvard Smithsonian Center for Astrophysics hebben een ster waargenomen die als het ware ‘weggeschoten’ is uit ons Melkwegstelsel. Deze conclusie kunnen ze trekken uit verschillende waarnemingen van de Melkwegkern, waar zich een groot zwart gat bevindt.

Lancering Sloshsat op 11 februari 2005

De in Nederland gebouwde satelliet Sloshsat FLEVO wordt vrijdag gelanceerd vanaf de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. Sloshsat is de eerste satelliet die volledig is gewijd aan onderzoek naar het gedrag van vloeistoffen in de ruimte.

Einde voor Hubble Space Telescope nabij

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft maandag besloten geen extra geld uit te trekken om de ruimtetelescoop Hubble langer in bedrijf te houden. Daardoor komt over twee jaar een einde aan de missie van de telescoop, die wetenschappers sinds zijn lancering in 1990 in staat heeft gesteld tot diep in het heelal te kijken.

Hubble Space Telescope fotografeert V838 Monocerotis

Al komt het einde van de telescoop in zicht, de Hubble Space Telescope kan nog steeds prachtige foto’s maken. De telescoop nam voor de vijfde keer in haar historie een foto van de bekende nevel V838 Monocerotis. Dit is een nevel die zich bevind in het sterrenbeeld Monoceros, op een afstand van ruim 20.000 lichtjaar van de aarde.

Laatste Atlas-3 raket gelanceerd

Vanaf ruimtevaartbasis Cape Canaveral in Florida is donderdag de laatste Atlas-3 raket met succes gelanceerd. De meer dan vijftig meter hoge Atlas 3-raket van van Lockheed Martin wordt in het vervolg vervangen door de Atlas-5.

Vestiging van record NASA-ballon

Een onbemande ballon van de NASA heeft boven de Zuidpool een nieuw record gevestigd door bijna 42 dagen onafgebroken in de lucht te blijven. De wetenschappelijke ballon heeft gegevens verzameld over kosmische straling.