Nieuwe beving is naschok

Op dezelfde breuk waar op 26 december een zware beving plaatsvond, heeft zich maandag opnieuw een zware aardbeving voorgedaan. De onderzeese beving had een kracht van 8,7 op de schaal van Richter en heeft op beperkte schaal een tsunami voortgebracht.

(meer…)

Lees verder Nieuwe beving is naschok

Meer methaan in de tropen

Uit satellietmetingen blijkt dat de concentratie van het broeikasgas methaan in de tropen veel hoger is dan tot nu toe werd aangenomen. Het is voor het eerst dat methaanconcentraties vanuit de ruimte wereldwijd zijn gemeten.

(meer…)

Lees verder Meer methaan in de tropen

Apollo-experiment bevestigt Einstein

Ongeveer 35 jaar nadat astronauten speciale reflectoren op de maan hebben achtergelaten, hebben wetenschappers die kunnen gebruiken om met een nooit geziene precisie de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein te testen, zo heeft de NASA bekendgemaakt.

(meer…)

Lees verder Apollo-experiment bevestigt Einstein

Meteorietmysterie ontrafeld

Twee wetenschappers hebben een tientallen jaren oud vraagstuk over de beroemdste inslagkrater ter wereld opgelost. Decennia lang vroegen wetenschappers zich af waarom er in de reusachtige Meteor Crater in Arizona geen gesmolten restanten gevonden zijn van de ijzeren meteoriet die de inslag heeft veroorzaakt.

(meer…)

Lees verder Meteorietmysterie ontrafeld

Oude sterrenstelsels in het jonge universum

In de diepten van het heelal, op afstanden van meer dan 11 miljard lichtjaar zijn reusachtige oude melkwegstelsels ontdekt. Dat is verrassend, omdat eerdere waarnemingen erop duidden dat er 2,5 miljard jaar na de oerknal nog een samenklonteringproces bezig was dat ervoor zorgde dat kleine stelsels uitgroeiden tot grotere.

(meer…)

Lees verder Oude sterrenstelsels in het jonge universum

Astronomen ontdekken kleinste ster ooit

Astronomen hebben de kleinste ster tot dusver ontdekt. Het object is in omtrek slechts 16 procent groter dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel, maar is wel 96 keer zo zwaar. Dat berichtte het Britse wetenschapstijdschrift New Scientist vrijdag op zijn website.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken kleinste ster ooit

Radioastronomen zien naburig sterrenstelsel echt bewegen

Een internationaal team van onderzoekers waaronder de astronomen dr. Andreas Brunthaler van het Europese radiotelescopen netwerk JIVE in Dwingeloo en professor Heino Falcke van de Stichting Astronomisch Onderzoek Nederland en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben voor het eerst de verplaatsing aan de hemel van het naburige sterrenstelsel M33 aangetoond.

(meer…)

Lees verder Radioastronomen zien naburig sterrenstelsel echt bewegen

Cassini maakt animatie van verduistering

De Cassini sonde heeft een fascinerende animatie gemaakt van de manen Rhea en Dione. Rhea passeerde Dione op 20 februari jongstleden op enkele duizenden kilometers. Na een onderzoek naar deze verduistering en animatie heeft NASA nu de reeks van foto’s op haar website gepubliceerd.

(meer…)

Lees verder Cassini maakt animatie van verduistering

Verste sterrenstelsel tot nu toe ontdekt

Astronomen hebben een melkwegcluster ontdekt dat zich negen miljard lichtjaren van de aarde bevindt. Dat is een nieuw afstandsrecord. Negen miljard lichtjaren komt neer op 85.100 met maarliefst 18 nullen. Het huidige record stond op 8.5 miljard lichtjaren.

(meer…)

Lees verder Verste sterrenstelsel tot nu toe ontdekt

Onverklaarbaar object zendt krachtige radiopulsen uit

Sterrenkundigen hebben een object ontdekt dat zeer krachtige radiopulsen uitzendt. Het fenomeen is niet te vergelijken met enig ander bekende bron. Het object is ontdekt en bestudeerd door de Very Large Array radiotelescoop in New Mexico, maar zonder resultaten. De radiosignalen komen vermoedelijk van een bron nabij het middelpunt van het melkwegstelsel.

(meer…)

Lees verder Onverklaarbaar object zendt krachtige radiopulsen uit

Japan zoekt naar buitenaards leven

Japanse wetenschappers zijn een onderzoek gestart, waarbij met behulp van radio- en optische telescopen wordt gezocht naar bewijs voor buitenaards leven. Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek door de Japanse overheid wordt ondersteund.

(meer…)

Lees verder Japan zoekt naar buitenaards leven

Russische Progress M-52 naar ISS gelanceerd

Vanaf de ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan is maandagavond een onbemand ruimtevrachtschip gelanceerd die nieuwe voorraden naar het ISS zal brengen. De Russische Progress M-52 heeft onder meer levensmiddelen, slakken en camera’s aan boord en zal woensdag bij de Russische module Zvezda van het internationale ruimtestation aanmeren.

(meer…)

Lees verder Russische Progress M-52 naar ISS gelanceerd

End of content

No more pages to load