Cassini registreert stofdeeltjes rond Enceladus

NASA’s Cassini ruimtesonde heeft in de omgeving van de Saturnusmaan Enceladus kleine stofdeeltjes ontdekt. De herkomst van deze stofdeeltjes is vooralsnog onduidelijk bij wetenschappers op aarde. Mogelijk zijn de deeltjes afkomstig van de maan Enceladus zelf, of juist uit de uiterst ijle E-ring van planeet Saturnus.

(meer…)

Lees verder Cassini registreert stofdeeltjes rond Enceladus

Cassini ontdekt organisch materiaal op Titan

De buitenste laag van Titan, de grote maan van Saturnus, bestaat uit organische stoffen. Dat is de nieuwste ontdekking van het internationale ruimtevaartuig Cassini. De sonde scheerde op 16 april op een hoogte van slechts 1,027 kilometer langs het oppervlak van de grote maan, en stuitte daarbij op een atmosfeer die boordevol met complexe organische materialen blijkt te zitten.

(meer…)

Lees verder Cassini ontdekt organisch materiaal op Titan

MARSIS treedt deze week in werking

De Europese ruimtesonde Mars Express gaat dit voorjaar eindelijk gericht op zoek naar ondergronds water op de planeet Mars. In de tijd dat de Mars Express al draait om de buurplaneet, is het radarinstrument MARSIS, waarmee ondergronds water en ijs opgespoord kan worden, buiten bedrijf gebleven.

(meer…)

Lees verder MARSIS treedt deze week in werking

Cassini fotografeert Titan

De Cassini sonde heeft een foto gemaakt van maan Titan in valse kleuren. De afbeelding is ontstaan uit twee infrarood foto’s, die later gecombineerd zijn met een foto in visueel licht. Tevens is een opvallende blauwe band te zien om de maan heen, de atmosfeer.

(meer…)

Lees verder Cassini fotografeert Titan

Gletsjers Antarctica slinken snel

Een uitvoerige studie toont aan dat honderden gletsjers van het Antarctisch Schiereiland in hoog tempo krimpen. De terugtrekkende ijsmassa’s zijn de afgelopen vijftig jaar gemiddeld zo’n 600 meter gekrompen, zo blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de British Antarctic Survey en de US Geological Survey.

(meer…)

Lees verder Gletsjers Antarctica slinken snel

Computermodel voorspelt orkaanactiviteit

Britse wetenschappers hebben een computermodel ontwikkeld waarmee nauwkeurig de orkaanactiviteit tijdens het Amerikaanse orkaanseizoen kan worden voorspeld. Volgens de onderzoekers heeft het nieuwe computermodel zijn accuratesse al bewezen tijdens het sterk afwijkende orkaanseizoen van 2004, toen Florida en enkele andere zuidelijke staten door vijf zware orkanen werden geteisterd, Alex, Charley, Frances, Ivan en Jeanne.

(meer…)

Lees verder Computermodel voorspelt orkaanactiviteit

Wetenschappers bespreken ernst ruimtepuin

Wetenschappers uit Europa hebben de afgelopen drie dagen in ESA’s controlecentrum ESOC in het Duitse Darmstadt een toenemend probleem besproken: ruimtepuin. Talloze stukjes ruimteschroot scheren met zo’n tien kilometer per seconde door de ruimte. Ze leveren een groot gevaar op voor satellieten en bemande ruimtemissies.

(meer…)

Lees verder Wetenschappers bespreken ernst ruimtepuin

Vroege universum was vloeibaar

Direct na de Big Bang bestond het heelal volledig uit een soort vloeistof. Aanhangers van de Oerknal-theorie gingen er tot nu toe van uit, dat er onmiddellijk na de Big Bang een heet gas ontstond, door de botsing van quarks en gluonen. Deze stoffen worden beschouwd als de meest fundamentele bouwstenen voor het ontstaan van het heelal.

(meer…)

Lees verder Vroege universum was vloeibaar

Lancering Discovery mogelijk week uitgesteld

De lancering van de Space Shuttle Discovery wordt mogelijk een week uitgesteld, omdat de NASA meer tijd nodig heeft om het papierwerk af te ronden. Dat heeft het persbureau Space.com woensdag gezegd op gezag van een NASA-medewerker. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft de vertraging echter nog niet officieel aangekondigd.

(meer…)

Lees verder Lancering Discovery mogelijk week uitgesteld

Chinese muur toch zichtbaar vanuit ruimte

De Chinese muur is vanuit de ruimte toch met het blote oog te zien. De Amerikaanse astronaut Leroy Chiao, die Chinese voorouders heeft, heeft daarvoor fotografisch bewijs geleverd. Dat berichtte het persbureau Xinhua dinsdag. De ruimtefoto van China’s beroemdste monument is onder meer te bekijken op de sites van Xinhua en China Daily.

(meer…)

Lees verder Chinese muur toch zichtbaar vanuit ruimte

Vandaag 50ste sterfdag Einstein

Vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat ’s werelds beroemdste wetenschapper, Albert Einstein, overleed. Een halve eeuw na zijn dood wordt Einstein nog altijd beschouwd als de grootste fysicus aller tijden. De wetenschappers van vandaag zien vooralsnog geen opvolger van het genie.

(meer…)

Lees verder Vandaag 50ste sterfdag Einstein

IKONOS fotografeert Discovery vanuit de ruimte

De Amerikaanse satelliet IKONOS heeft een fascinerende foto gemaakt van Space Shuttle Discovery op het Launch Pad 39B, dat zich bevindt bij het Kennedy Space Center. Het is de tweede keer deze week dat Discovery onder de loep werd genomen door een object in de ruimte.

(meer…)

Lees verder IKONOS fotografeert Discovery vanuit de ruimte

NASA lanceert met succes DART-ruimtevaartuig

Na herhaaldelijk uitstel is gisteren het DART-ruimtevaartuig gelanceerd. Het robotgestuurde ruimtevaartuig is aan boord van een Pegasus–raket, met behulp van een draagvliegtuig vanaf de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië in de ruimte gebracht. Eenmaal in de lucht konden de projectleiders opgelucht adem halen, want de lancering is vele malen uitgesteld vanwege een reeks technische problemen en slecht weer.

(meer…)

Lees verder NASA lanceert met succes DART-ruimtevaartuig

Astronauten op weg naar ruimtestation

Vanaf de ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan is vrijdagochtend een nieuwe bemanning gelanceerd voor het internationale ruimtestation ISS. De Russische Soyuz TMA-6 met drie ruimtevaarders aan boord, zal zondagmorgen bij het ruimtestation arriveren.

(meer…)

Lees verder Astronauten op weg naar ruimtestation

Brandstoftank Space Shuttle Discovery gevuld

De externe brandstoftank van de Space Shuttle ondergaat vandaag een belangrijke test als voorbereiding op de op handen zijnde lancering van het ruimteveer. De reusachtige tank is vandaag helemaal gevuld met brandstof om te kijken of het vernieuwde ontwerp aan alle gestelde eisen voldoet.

(meer…)

Lees verder Brandstoftank Space Shuttle Discovery gevuld

Angst voor vulkaanuitbarstingen

In Indonesië worden elf vulkanen scherp in de gaten gehouden nadat wetenschappers verhoogde seismologische activiteit hebben geconstateerd. Vooral de vulkaan Talang op Sumatra is actief. Uit voorzorg zijn meer dan 26.000 bewoners woensdag geëvacueerd.

(meer…)

Lees verder Angst voor vulkaanuitbarstingen

China lanceert commerciële satelliet

China heeft een commerciële telecommunicatiesatelliet gelanceerd, melden de staatsmedia. Het was de eerste commerciële raketlancering in zes jaar tijd. Vanaf de basis Xichang in de zuidwestelijke provincie Sichuan steeg om 14.00 uur Nederlandse tijd een Lange Mars 3B draagraket op.

(meer…)

Lees verder China lanceert commerciële satelliet

ESA lanceert nieuwe Marsmissie

Europa keert terug naar Mars, zo heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vrijdag bevestigd. In 2011 wil de organisatie een mobiel landingsvaartuig naar de rode planeet zenden die in 2013 op Mars moet landen.

(meer…)

Lees verder ESA lanceert nieuwe Marsmissie

Wetenschappers kritisch over raketschild

Een groep vooraanstaande wetenschappers heeft het Congres opgeroepen om de financiering van het omstreden raketschild stop te zetten. Volgens de Amerikaanse wetenschappers is het peperdure systeem incapabel om een echte raketaanval af te slaan.

(meer…)

Lees verder Wetenschappers kritisch over raketschild

Space Shuttle verplaatst naar lanceerplatform

Ondanks de vondst van een klein krasje, is de Space Shuttle Discovery van de hangar verplaatst naar lanceerplatform 39B van het Kennedy Space Center in Florida. Het gevaarte wordt gereed gebracht voor de eerste Shuttlevlucht in meer dan twee jaar, die volgens de planning tussen 15 mei en 3 juni moet plaatsvinden.

(meer…)

Lees verder Space Shuttle verplaatst naar lanceerplatform

Lancering Space Shuttle nog steeds risicovol

De NASA kan niet garanderen dat de Space Shuttle Discovery het noodlot dat de Columbia ruim twee jaar geleden ten deel viel, zal ontlopen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft toegegeven dat de lancering van een Space Shuttle nog steeds een risicovolle aangelegenheid is, ondanks het feit dat monteurs de afgelopen twee jaar druk bezig zijn geweest om de gevaren in te dammen.

(meer…)

Lees verder Lancering Space Shuttle nog steeds risicovol

NASA zoekt buitenaards leven in Mexico

De NASA hoopt aanwijzingen voor het bestaan van buitenaards leven te vinden door een verzameling meertjes in Mexico nader onder de loep te nemen. Het gaat om een merengebied bij de plaats Cuatro Cienegas, vier moerassen in de Chihuahua-woestijn, dat volgens de wetenschappers altijd al een ‘on-aardse’ uitstraling heeft gehad.

(meer…)

Lees verder NASA zoekt buitenaards leven in Mexico

Milieuschade bedreigt leven op aarde

De ecosystemen op aarde zijn in de afgelopen vijftig jaar meer aangetast dan in welke andere periode ook. Als er niet snel wordt ingegrepen, komt het leven op onze planeet ernstig in gevaar. Deze alarmerende boodschap komt van ruim 1300 wetenschappers uit 95 verschillende landen.

(meer…)

Lees verder Milieuschade bedreigt leven op aarde

Jupiter in oppositie op 3 april

De komende week kun je de hele nacht de planeet Jupiter aanschouwen. De planeet is erg helder, omdat de aarde precies tussen de zon en Jupiter staat. Dit betekent dus dat de planeet het dichtst bij de aarde staat en dat we Jupiter het best kunnen observeren.

(meer…)

Lees verder Jupiter in oppositie op 3 april

End of content

No more pages to load