Voyager 1 nadert buitenste regionen zonnestelsel

De bekende Amerikaanse ruimtesonde Voyager 1 heeft bijna de rand van het zonnestelsel bereikt, zo is te lezen op de wetenschappelijke site New Scientist. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bevindt de als eerst gelanceerde Voyager zich nu in een regio aan de rand van ons zonnestelsel. In deze buitenste regionen heeft de zon geen invloed meer op de objecten.

(meer…)

Lees verder Voyager 1 nadert buitenste regionen zonnestelsel

Cassini maakt fascinerende foto van de ringen

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini, die sinds juli 2004 in een baan om de bekende gasplaneet Saturnus draait, heeft het meest gedetailleerde beeld van de fameuze ringen van de gasreus samengesteld. Dit maakte de ruimtevaartorganisatie NASA vanmiddag op een persconferentie bekend.

(meer…)

Lees verder Cassini maakt fascinerende foto van de ringen

Voorspelt de chromosfeer de snelheid van zonnewind?

De snelheid van de zonnewind, ofwel de bekende stroom van elektrisch geladen deeltjes die door de zon de ruimte in wordt geblazen bij een uitbarsting van een zonnevlek, waarbij een protuberans ontstaat, kan voorspeld worden door onderzoek te doen aan de structuur van de chromosfeer van de zon. De chromosfeer bestaat uit een laag heet gas diep in de dampkring, vlak boven het lichtgevende oppervlak van onze ster.

(meer…)

Lees verder Voorspelt de chromosfeer de snelheid van zonnewind?

Nieuw probleem voor brandstoftank Discovery

NASA heeft gisteren bij de tweede test van de externe brandstoftank van de welbekende Space Shuttle Discovery opnieuw een knelpunt ontdekt. De resultaten van de allerlaatste test van afgelopen vrijdag, waren niet bepaald goed. Er was een probleem met het luchtdrukregeringssysteem van de Space Shuttle, mogelijk veroorzaakt door een lek in de brandstoftank.

(meer…)

Lees verder Nieuw probleem voor brandstoftank Discovery

Zwaartekracht maan beter in beeld

Door de opvallende kleine variaties van het zwaartekrachtveld aan de voorkant van onze naaste buur, de maan te laten analyseren kunnen wetenschappers op aarde meer te weten komen over het ontstaan van het hemellichaam. Dit wordt beweerd door de Nederlandse onderzoeker Sander Goossens van de TU Delft, die woensdag op dit onderwerp promoveerde.

(meer…)

Lees verder Zwaartekracht maan beter in beeld

Tweede uitbarsting op de zon deze week

Voor de tweede keer in een week tijd is een zonnevlek uitgebarsten op het zonneoppervlak. De laatste week was de zon actief door zonnevlek 758, die uiteindelijk uitbarstte op 10 mei en veel poollicht veroorzaakte in verschillende delen wereld. Maar de onschuldig lijkende zonnevlek 759 is ditmaal de oorzaak van een andere zeer krachtige M8 zonnevlam.

(meer…)

Lees verder Tweede uitbarsting op de zon deze week

Opportunity muurvast in zand

NASA heeft het oppervlak van Mars nagebouwd om te kijken hoe ze de Marsrover Opportunity weer in beweging kunnen krijgen. De Opportunity liep ruim twee weken geleden vast in het fijne zand van een zandduintje van ruim dertig centimeter hoog op planeet Mars. Door wetenschappers van NASA’s Jet Propulsion Laboratory werden de afgelopen week simulaties uitgevoerd om te onderzoeken hoe de Marsrover uit zijn lijden verlost kan worden.

(meer…)

Lees verder Opportunity muurvast in zand

Russische astrologe klaagt NASA aan

Een astrologe mag van de Russische rechtbank verder gaan met haar rechtszaak tegen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De vrouw klaagt de NASA aan omdat die een impactkrater op een komeet wil veroorzaken. Dat zou volgens de vrouw “de natuurlijke balans van het universum verstoren”. Bovendien zou de komeet sentimentele waarde hebben voor de Russische.

(meer…)

Lees verder Russische astrologe klaagt NASA aan

Spitzer fotografeert Sombrero sterrenstelsel

De Amerikaanse Spitzer Space Telescope heeft een fascinerende foto gemaakt van het Sombrero sterrenstelsel, ofwel M104. De afbeelding is een combinatie van een in visueel licht genomen foto van het sterrenstelsel, door de Hubble Space Telescope in juni 2003, en een infrarood beeld van de Spitzer Space Telescope.

(meer…)

Lees verder Spitzer fotografeert Sombrero sterrenstelsel

Maan Phoebe is mogelijk een ingevangen object

Onderzoekers van het Lunar and Planetary Laboratory van de Universiteit van Arizona hebben vastgesteld dat de maan Phoebe mogelijk een ingevangen object is, zo blijkt uit een interview met het wetenschappelijke magazine Nature. De verhouding van het ijs van Phoebe komt overeen met die van Pluto en de Neptunusmaan Triton.

(meer…)

Lees verder Maan Phoebe is mogelijk een ingevangen object

Lancering Indiase PSLV-draagraket succesvol

Een Indiase PSLV-draagraket heeft donderdag met succes twee satellieten gelanceerd. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de Indiase ruimtevaart dat een PSLV-draagraket gelanceerd werd. Op een nieuw lanceerplatform op de bekende lanceerbasis Satish Dhawan werd de draagraket om 06.44 uur Nederlandse tijd gelanceerd met twee satellieten aan boord.

(meer…)

Lees verder Lancering Indiase PSLV-draagraket succesvol

Astronomen ontdekken twaalf nieuwe maantjes

Astronomen aan de Universiteit van Hawaï hebben 12 nieuwe maantjes ontdekt bij de geringde planeet Saturnus. Deze 12 maantjes veranderen vaak van baan om de planeet, waardoor het aantal onregelmatige manen van Saturnus bijna wordt verdubbeld na deze bijzondere ontdekking.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken twaalf nieuwe maantjes

End of content

No more pages to load