Doorzoek juli 2005

Astronauten begonnen aan eerste ruimtewandeling

Twee astronauten van de bemanning van Space Shuttle Discovery, Soichi Noguchi en Steve Robinson, zijn zojuist begonnen aan de eerste ruimtewandeling van de missie STS-114. Het is inmiddels dag vijf. De GPS-antenne van het International Space Station zal vervangen worden en de twee astronauten zullen het hittewerende systeem testen. Ook is er een geavanceerde container waarin goederen worden vervoerd aangekomen in het station.

Tiende planeet in ons zonnestelsel ontdekt

Amerikaanse astronomen hebben een tiende planeet in onze zonnestelsel ontdekt. De planeet die voorlopig de naam 2003UB313 krijgt, staat op zo’n 98 AE (Astronomische eenheid), 14,5 miljard kilometer van de zon. De precieze grote van de planeet is nog niet bekent, maar naar schattingen zal het ongeveer anderhalf keer zo groot als Pluto zijn, 3300 kilometer.

Space Shuttle aangekomen bij ISS

De Space Shuttle Discovery heeft zich zoals gepland donderdagmiddag om 13.18 uur vastgemaakt aan het internationale ruimtestation ISS. De Shuttle brengt nieuwe voorraden en neemt afval weer mee terug naar de Aarde.

Lancering Space Shuttle Discovery

De NASA is klaar voor de lancering voor vandaag. Volgens de NASA kan alleen nu een hevige regenbui de pret bederven. Twee weken geleden werd de lancering afgelast door een defecte sensor in de brandstoftank. Dit probleem is momenteel nog niet hersteld, maar zou volgens NASA voor geen problemen kunnen zorgen.

Aardse bacteriën naar Mars

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zelf nog geen leven ontdekt, maar wel waarschijnlijk een aardse bacterie naar Mars gebracht. De bacteriën zijn misschien meegebracht door de Opportunity en Spirit. Dat meldt de Britse krant The Sunday Times.

Lancering Space Shuttle afgelast

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor vanavond geplande lancering van de Space Shuttle Discovery afgelast vanwege een technisch probleem. Een van de sensoren op de grote externe brandstoftank functioneert niet goed.

Hitteschild Discovery voor even beschadigd

Het hitteschild van de Space Shuttle Discovery was gisteravond even beschadigd doordat de beschermkap van de cockpitraam viel op het hitteschild. De schade werd snel erna hersteld en heeft geen gevolgen voor de lancering vanavond om 21.51 uur Nederlandse tijd.

Deep Impact succesvol gecrasht

Omstreeks 8 uur maandagochtend is de Amerikaanse sonde Deep Impact met succes gebotst tegen de komeet Tempel 1. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.

Tempel 1 is anders dan andere kometen

Zowel op grote als kleine schaal zijn er verschillen tussen Tempel-1 en andere kometen die van vrij nabij zijn bestudeerd, zoals Wild-2 en Borrelli, zo is maandag op een tweede NASA briefing over Deep Impact gezegd.

NASA’s Deep Impact missie!

Het is 4 juli, weer een mijlpaal in de historie gezet. Dit keer gaat het erom dat voor het eerst opzettelijk een botsing is gemaakt tussen een ruimtesonde en een komeet.

13 Juli lanceerdatum Space Shuttle

Op 13 juli zal de NASA weer voor het eerst sinds het ongeval met de Space Shuttle Columbia een Space Shuttle gaan lanceren. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend gemaakt.