Ruimtewandeling ISS mislukt

De ruimtewandeling van twee bewoners van het internationaal ruimtestation ISS is donderdagnacht voortijdig afgebroken. De astronauten hadden vertraging opgelopen en moesten een experiment laten vallen.

(meer…)

Lees verder Ruimtewandeling ISS mislukt

Lancering Mars Reconnaissance Orbiter succesvol

De lancering van de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter is succesvol verlopen. Om 14.43 uur vanmiddag werd de sonde gelanceerd met Lockheed Martin Rocket vanaf Cape Canavaral. In maart 2006 zal de ruimtesonde zijn reis voltooien en in een speciale baan om de rode planeet gaan cirkelen zodat de sonde het oppervlak nog gedetailleerder dan ooit tevoren kan fotograferen en bestuderen.

(meer…)

Lees verder Lancering Mars Reconnaissance Orbiter succesvol

Reis rond onze naaste buur voor 100 miljoen dollar

Een privévluchtbedrijf uit de Verenigde Staten wil met een ruimtevaartuig een reis naar de maan plannen. Space Adventures in de Amerikaanse staat Arlington vraagt ruim 100 miljoen dollar aan de persoon die binnen 10 jaar een reis naar onze naaste buur wil maken, aldus de Oost-Amerikaanse krant New York Times.

(meer…)

Lees verder Reis rond onze naaste buur voor 100 miljoen dollar

Ariane-5 raket lanceert zwaarste satelliet ooit

Vanuit de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana is donderdagmorgen succesvol een Europese Ariane-5 draagraket gelanceerd. De draagraket lanceerde de Thaise satelliet Thaicom 4 of iPSTAR, de zwaarste commerciële telecomsatelliet die ooit naar een geostationaire baan rond de Aarde is gebracht.

(meer…)

Lees verder Ariane-5 raket lanceert zwaarste satelliet ooit

Astronomen ontdekken gasbel om zwart gat

Astronomen hebben een enorme bel rond een zwart gat ontdekt. De gasbel wordt geblazen door een straalstroom afkomstig van het zwarte gat. Volgens de Nederlandse, Britse en Amerikaanse wetenschappers toont de ontdekking aan dat ook kleine zwarte gaten veel energie terugpompen in het heelal.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken gasbel om zwart gat

Mars Reconaissance Orbiter wordt morgen gelanceerd

Vanmiddag om 14.45 uur werd de lancering van de Mars Reconaissance Orbiter opnieuw uitgesteld. Er werden rond die tijd problemen ontdekt bij de sensoren van de vloeibare waterstof van de Lockheed Martin Rocket waarmee ruimtesonde om 14.50 uur gelanceerd zou moeten worden.

(meer…)

Lees verder Mars Reconaissance Orbiter wordt morgen gelanceerd

Lancering Mars Reconnaisance Orbiter uitgesteld

Vandaag zou de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter gelanceerd worden vanuit Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. Maar door een technisch probleem aan de Lockheed Martin Rocket is de lancering uitgesteld tot morgenmiddag, zo heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vanmorgen op een persconferentie bekendgemaakt.

(meer…)

Lees verder Lancering Mars Reconnaisance Orbiter uitgesteld

Landing Space Shuttle morgen!

De Space Shuttle Discovery kon vandaag niet landen op onze planeet Aarde. Door slecht weer in Florida kan de Space Shuttle morgen pas de dampkring binnenkomen en op Cape Canaveral of op andere plekken landen. Door het slechte weer werd de landing eerder vandaag ook al eens uitgesteld.

(meer…)

Lees verder Landing Space Shuttle morgen!

Inslag van de asteroïde Apophis in 2036?

Astronomen maken zich zorgen dat asteroïde 2004 MN4 met bijnaam Apophis in 2036 inslaat op de Aarde. In de eerste instantie zou deze in 2029 inslaan, maar dit is bijgesteld tot een near-miss. Deze near-miss kan echter andere gevolgen hebben. December vorig jaar ontstond er grote opschudding toen berekend werd dat de 390 meter grote asteroïde een kans van 1 op 36 had om de Aarde te raken.

(meer…)

Lees verder Inslag van de asteroïde Apophis in 2036?

Nieuwe dreiging voor bemanning Discovery?

Het zal je maar gebeuren. Nog voordat de reparatie van het ene probleem is opgelost, wordt er bekendgemaakt dat er opnieuw schade is. Dat is nu het geval bij de Space Shuttle Discovery. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft namelijk schade geconstateerd bij een cockpitraam aan de buitenkant van de Discovery.

(meer…)

Lees verder Nieuwe dreiging voor bemanning Discovery?

Reparatie Discovery tijdens ruimtewandeling geslaagd

Astronaut Stephen Robinson heeft tijdens een unieke ruimtewandeling de reparaties aan het hitteschild van Spaec Shuttle Discovery voltooid. Twee voegen tussen de hittetegels zijn door de Amerikaan verwijderd. Door middel van een robotarm werd de ervaren astronaut naar het defecte hitteschild gebracht. Daar heeft hij twee stukjes voegsel van 2.8 centimeter verwijderd.

(meer…)

Lees verder Reparatie Discovery tijdens ruimtewandeling geslaagd

Mogelijk nieuw object in de Kuipergordel; 2005 FY9

Nadat er de laatste paar dagen veel speculaties over twee nieuwe planeten waren, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gisteravond bekendgemaakt dat er mogelijk een nieuw object in de buitenste regionen van ons zonnestelsel is ontdekt. Het wetenschappelijke magazine New Scientist speculeert ook over nog een nieuw object, met de grote van onze planeet Aarde.

(meer…)

Lees verder Mogelijk nieuw object in de Kuipergordel; 2005 FY9

Perseïden komen er weer aan!

Van donderdag 11 tot en met zaterdag 13 augustus 2005 mogen we weer veel meteoren verwachten. De meeste daarvan zullen behoren bij de meteorenzwerm de Perseïden, dus schijnbaar komend uit het bekende sterrenbeeld Perseus. Het maximum van de zwerm valt dit jaar op vrijdag 12 augustus om 22.00 uur.

(meer…)

Lees verder Perseïden komen er weer aan!

End of content

No more pages to load