Aardbevingen op Mars

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben onlangs een aantal veranderingen op het oppervlak van Mars waargenomen die kunnen wijzen op “Marsbevingen”. De onbemande ruimtesonde Mars Global Surveyor (MGS) heeft onlangs geulen in een zandduin waargenomen die er in 2002 nog niet waren, wat wijst op bevingen.

(meer…)

Lees verder Aardbevingen op Mars

NASA gaat in 2018 terug naar de maan!

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft haar programma voor een permanente aanwezigheid op de maan over dertien jaar bekendgemaakt. De organisatie maakt zich sterk dat mensen er zullen kunnen leven door gebruik te maken van de aanwezige natuurlijke rijkdommen.

(meer…)

Lees verder NASA gaat in 2018 terug naar de maan!

10e planeet ontdekt door afkijken

De vondst van de tiende planeet was een kwestie van afkijken. De Amerikaanse astronoom Mike Brown beticht zijn Spaanse concurrent Jose-Luis Ortiz van elektronische spieken en heeft de IAU (International Astronomical Union) gevraagd Ortiz aan de schandpaal te nagelen. Beide staan als van elkaar onafhankelijke ontdekkers van de tiende planeet te boek, maar Brown kwam erachter dat Ortiz via internet Browns telescoopgegevens heeft ingezien.

(meer…)

Lees verder 10e planeet ontdekt door afkijken

Astronomen ontdekken quaser buiten een sterrenstelsel

Een internationaal team van astronomen heeft een bizarre quasar ontdekt. Het gaat om een quasar die niet in een sterrenstelsel ligt. Quasars zijn supermassieve zwarte gaten die oplichten doordat ze materie opslokken uit de omgeving. Normaal liggen ze in het centrum van erg actieve sterrenstelsel die miljarden lichtjaren ver van ons staan.

(meer…)

Lees verder Astronomen ontdekken quaser buiten een sterrenstelsel

Reuzenplaneten ontstaan sneller

Reuzenplaneten zoals Jupiter vormen zich veel sneller dan tot nu toe werd aangenomen. Dat heeft de universiteit van Rochester meegedeeld na de vondst van twee babyplaneten, GM Aurigae en DM Tauri, op 420 lichtjaar van ons.

(meer…)

Lees verder Reuzenplaneten ontstaan sneller

Katrina ook probleem voor Space Shuttle

De orkaan Katrina dreigt nu ook de herneming van het Shuttleprogramma van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in de war te sturen. Dat melden verschillende bronnen. De grote oranje externe brandstoftank, waarin kort voor de lancering van de shuttle 2 miljoen liter vloeibare zuurstof en waterstof wordt gepompt, wordt gebouwd in een fabriek in de buurt van New Orleans.

(meer…)

Lees verder Katrina ook probleem voor Space Shuttle

End of content

No more pages to load