Doorzoek december 2005

ESA lanceert eerste Europese navigatiesatelliet

ESA lanceerde vanochtend, 28 december, om 06.19 uur Nederlandse tijd de eerste satelliet van het Europese navigatienetwerk Galileo. Vanaf de Russische lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan brengt een Sojoez-raket Giove-A naar de ruimte.

Nieuwe ringen en manen ontdekt bij Uranus

Het komt als een verassing voor astronomen, NASA’s Hubble ruimtetelescoop heeft twee nieuwe ringen om Uranus ontdekt. De grootste is tweemaal de diameter van de huidige ringen om de planeet. De nieuwe ringen zijn zo ver van Uranus dat astronomen hem een ‘tweede ringen systeem’ noemen.

Lancering eerste Galileo-satelliet uitgesteld

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft besloten om de lancering van de eerste Galileo-satelliet, Giove, uit te stellen met 2 dagen. Technici ontdekten enkele dagen geleden een probleem in de grondinfrastructuur, waardoor de lancering van Giove niet op 26 december maar op 28 december plaats zal vinden.

Meteosat-9 succesvol gelanceerd

ESA’s nieuwste weersateliet Meteosat-9 is vandaag gelanceerd vanaf Europa’s lanceerbasis in Kourou, Frans Guyana. Deze tweede satelliet in de MSG-serie (Meteosat Second Generation) werd in een baan om de Aarde gebracht met een Ariane 5 raket.

Beagle 2 gevonden op Mars?

De verdwenen Marslander Beagle 2 is teruggevonden in een krater op Mars. De leider van het Britse project zegt dat hij de Beagle 2 op een foto van een Amerikaanse Marssatelliet heeft gezien.

Nederlandse radiotelescoop LOFAR naar de Maan

De algemeen directeur van de Nederlandse radiotelescoop LOFAR heeft woensdagmiddag op een persconferentie bekendgemaakt dat er in de toekomst een filiaal wordt gebouwd om onze naaste buur, de Maan. LOFAR is de grootste radiotelescoop ter wereld en bestaat uit 25.000 relatief kleine antennes die zich bevinden in het noorden van Nederland.

Hubble fotografeert ster die massa’s gas uitbraakt

De Hubble Space Telescoop heeft een serie foto’s gemaakt van een jonge ster die massa’s gas uitbraakt. Sterrenkundigen uit Noord- en Zuid-Amerika maakten na 5 jaar observeren een animatie van schokgolven en botsingen door de gasstroom. De interstellaire wolken rond de jonge ster HH 47 in het sterrenbeeld Vela (Zeilen) werd enkele jaren door de telescoop geobserveerd.

Hayabusa definitief niet terug naar de Aarde

De Japanse ruimtesonde Hayabusa keert niet terug naar onze planeet, althans, niet in de komende maanden. Doordat het niet mogelijk is om de terugkeerprocedures op te starten, kan de sonde niet terugkeren naar zijn thuisbasis. Het is op dit moment onduidelijk wat er zal gebeuren met Hayabusa, want over 3 jaar bevind de sonde zich pas weer in een geschikte positie om terug te keren naar de Aarde.

Japanse satellieten wisselen gegevens via optische link uit

Twee Europese en Japanse telecommunicatiesatellieten hebben in de vroege morgen van vrijdag 9 december voor de eerste keer enkele gegevens via een optische link uitgewisseld, zo meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op haar officiële website. Het betreft een laserexperiment van de aardobservatiesatellieten Artemis en Kiraria. De twee satellieten draaien in een geostationaire baan om onze planeet op 36.000 kilometer en slechts 600 kilometer hoogte.

Zeer heldere meteoor in het westen van Australië

Bewoners van een deelstaat in het westen van Australië werden afgelopen zaterdag opgeschrikt door een indrukwekkend hemelverschijnsel, een meteoriet ter grootte van een basketbal. De Australische krant The Sunday Times spreekt over vele getuigen die melding maakten van een vuurbal met een lange staart, die de nachtelijke sterrenhemel enkele seconden verlichtte.

Opnieuw bewijsmateriaal voor water op Mars

De Europese onbemande sonde Mars Express heeft als eerste een ondergronds meer ontdekt in de bodem van de rode planeet. De radar aan boord van de satelliet ontdekte een groot reservoir van waterijs meer dan een kilometer onder de bodem van Mars.