Vulkaan op La Palma kan enorme tsunami veroorzaken

Landen aan de Atlantische Oceaan kunnen te maken krijgen met een enorme tsunami, wanneer de vulkaan Cumbre Vieja op het eiland La Palma tot uitbarsting komt, zo waarschuwen verschillende geologen. Volgens een Britse professor, genaamd David King, kan de vulkaan tussen nu en 10.000 jaar tot uitbarsting komen en een enorme en catastrofale tsunami op gang brengen.

De professor zei in het magazine Independent on Sunday dat de vulkaan Cumbre Vieja op dit moment nog een slapend bestaan leidt. “De vulkaan is nou nog niet gevaarlijk, maar in de toekomst zal de vulkaan best eens actief kunnen worden en een mega-tsunami op gang brengen”, aldus David King. Verschillende geologen van universiteiten in Californië en Londen hebben samen een onderzoek gestart naar aanleiding van dit verhaal. Volgens die onderzoekers kan de vulkaan binnen de kortste keren weer actief worden. Volgens hen is het gevaar voor een enorme tsunami veel groter dan dat professor David King dacht.

In 2001 publiceerden de wetenschappers een rapport waarin de gevolgen van een eruptie worden beschreven. Een grote uitbarsting zal er voor kunnen zorgen de hele Westelijke flank van Cumbre Vieja, 150 tot 500 vierkante kilometer rots, in zee beland.

Als de mega-tsunami daadwerkelijk op gang komt, zullen de golven van het natuurgeweld verschillende continenten kunnen raken. Het nabijgelegen West-Afrika zal binnen een uur de hoogste en eerste golven te verwerken krijgen, met golven van ongeveer 100 meter hoog. Europa zal er niet zoveel last van hebben, omdat het in zee gestorte gedeelte van de vulkaan naar het westen is gericht. Alleen Engeland en Spanje zouden enig gevaar kunnen lopen. Bij een zware eruptie zullen de Britten en Spanjaarden waarschijnlijk golven van 5 á 7 meter tegemoet zien.

In Canada zullen de golven een hoogte hebben van meer dan tien meter. De kust van Florida zal overspoeld worden door golven van 20 tot 30 meter hoog. Het noorden van Zuid-Amerika, zal te maken krijgen met golven van 15 tot 20 meter hoog.

Volgens David King is het grootste probleem dat de mega-tsunami onvoorspelbaar is. De uitbarsting van vulkaan Cumbre Vieja op La Palma kan vandaag zijn, maar ook over 10.000 jaar. De professor zegt overigens dat we op het ergste voorbereid moeten zijn, want de mega-tsunami zal grote gevolgen hebben.