Komeet Machholz met blote oog te zien

Volgens de Belgische Volksterrenwacht Urania, is de komende week het meest geschikt om komeet Machholz te zoeken aan de nachtelijke sterrenhemel. De komeet bereikt dan haar hoogste helderheid, een magnitude van +3,7. In een afgelegen gebied of in een groot weiland zal de komeet met het blote oog te zien zijn, en in een stedelijke omgeving heeft u een verrekijker nodig van 7×50.

Een kometenjager, genaamd Donald Machholz, heeft in het verleden al 9 kometen ontdekt. De eerste komeet ontdekte hij in het jaar 1978 en 16 jaar later ontdekte hij zijn laatste komeet, in 1994. Maar naar lang de hemel af te speuren, nam hij in hetzelfde jaar met zijn 150mm f/8 newton reflector uit 1968 een klein stipje waar. Dit stipje had een magnitude van 11. Professionele telescopen namen in het land Australië later ook deze komeet waar, en bevestigde de ontdekking.

Rond klokslag twaalf uur vannacht is komeet te vinden in het zuidwesten, naast het bekende sterrenbeeld Orion. De komeet is makkelijk te vinden, want precies naast Machholz staat het bekende Zevengesternte, hetzelfde als de Pleiaden.

Bron: Urania