Meest krachtige eruptie ooit waargenomen

Astronomen hebben met het Chandra X-ray observatorium, de meest krachtige eruptie ooit waargenomen, zo heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt. De eruptie is te wijten aan het zwart gat en toont aan wat voor impact het heeft op de hemellichamen in die omgeving.

De bekende röntgentelescoop nam op 2,6 miljard van de aarde in de cluster van bepaalde sterrenstelsels, MS 0735.6+7421 genaamd, een enorme en krachtige ontploffing waar, die meer dan 100 miljoen jaar heeft geduurd en die evenveel energie genererende als meer dan honderd miljoen gamma-uitbarstingen die zelfs de meest energierijke verschijnselen zijn van het Universum.

In het uiterst centrale sterrenstelsel in de cluster bevindt zich een supermassief zwart gat waarin al de materie wordt opgezogen en dat aan de zijkanten omgeven is door twee gigantisch grote holtes. Het andere gedeelte van de materie, ter waarde van circa 300 miljoen zonnen of een ander enorm zwart gat, werd ook opgeslokt. Een ander deel werd als het ware ‘uitgespuwd’ nadat het was opgezogen.

Waar die enorme hoeveelheden gas vandaan komen, is nog vrijwel onbekend. Het gas zou van een catastrofaal afgekoeld gaststerrenstelsel kunnen zijn, dat door het enorme zwarte gat is opgeslokt. Het is in ieder geval al bijna vastgesteld dat dit object tijdens de krachtige eruptie enorm is gegroeid.

Het door het relatief jonge zwarte gat uitgespuwde gas verplaatst zich met supersonische snelheden door de ruimte over een afstand van meer dan een miljoen lichtjaar. De massa van al deze gassen in de twee omliggende holtes, met elk een diameter tussen de 550.000 tot 600.000 diameter, bedraagt die van meer dan duizend zonnen, of meer dan de massa van alle sterren in ons Melkwegstelsel samen.

Verder wordt er nog onderzoek verricht naar dit merkwaardige verschijnsel. We houden u in ieder geval op de hoogte van de laatste gebeurtenissen rond deze eruptie.

Bron: Spaceflight Now