De op 20 november gelanceerde Swift-telescoop voldoet volgens NASA aan alle verwachtingen. De satelliet is ontworpen voor onderzoek naar gammaflitsen, de krachtigste uitbarstingen in het universum.
De Swift-telescoop heeft zijn eerste successen al geboekt, terwijl alle instrumenten aan boord nog niet ingeschakeld zijn. De telescoop is namelijk uitgerust met een gammadetector, een röntgentelescoop en een gewone telescoop. Die telescoop kan ultraviolette straling en zichtbaar licht waarnemen. De gammadetector registreerde zelf al net na de lancering van 20 november 2004, de eerste explosies. De andere telescopen waren op dat moment nog niet ingeschakeld, waardoor de telescoop geen verdere waarnemingen kon verrichten.
Nu de bekende röntgentelescoop van de Swift-telescoop inmiddels ook in bedrijf is, is het mogelijk om de positie van een gammaflits heel nauwkeurig te bepalen binnen enkele seconden na de enorme uitbarsting. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal dat doel al bereikt zijn om 23 december jongstleden.
Wetenschappers gaan er nog steeds van uit dat Swift het komende jaar meer dan honderd gammaflitsen zal detecteren. Met verschillende telescopen op onze ‘Blauwe Planeet’, worden er na enkele minuten waarnemingen verricht aan de restanten van de explosies.
Maar hierbij bleef het niet. Gisteren werd de eerste foto namelijk vrijgegeven van de Swift-telescoop. Swift nam een prachtige foto van Cassiopeia A, een supernova in het sterrenbeeld Cassiopeia. David Burrows, het hoofd van de Wetenschappers van het XRT in Leicester City, zei het volgende na het vrijgeven van de foto: “het is een prachtig plaatje dat de Swift-telescoop heeft gemaakt van Cassiopeia A. Het is nog maar een test, dus ik verwacht na het zien van deze foto veel van de telescoop”.
Bron: Eberly College