Komeet Machholz staat vannacht voor Pleiaden

Als het weer het toelaat, zal komeet Machholz vannacht precies voor het Zevengesternte te zien zijn. Volgens de laatste berekeningen heeft de komeet op dat moment een magnitude van +3.3 hebben.

Precies om 1 uur vannacht zal komeet Machholz precies voor het Zevengesternte staan, beter bekend als de Pleiaden. Machholz is makkelijk te vinden, want op 13 graden afstand staat de ster Albaran en op 28 graden afstand ster Capella. Overigens zit u aan de linkerkant het bekende sterrenbeeld Orion met onder andere Orion en Rigel.

In een donkere omgeving zal de komeet gemakkelijk te zien zijn met het blote oog. In een stedelijke omgeving kan u het beste een verrekijker. Deze verrekijker moet dan wel een grote hebben van minstens 7×50. Voor de mensen met een slechtere verrekijker valt het nog te proberen, maar waarschijnlijk zal er dan niets te zien zijn.

Tot en met 11 januari 2005 heeft u nog de kans om komeet Machholz te bekijken met een verrekijker, maar daarna niet meer. Op 17 januari is namelijk de maan weer te zien aan de sterrenhemel en zullen de waarnemingsomstandigheden niet goed zijn. Alleen de mensen die over een goede telescoop beschikken kunnen de komeet dan nog bekijken.