Deep Impact klaar om gelanceerd te worden

Op Cape Carnaval in de staat Florida is alles in gereedheid gebracht voor de lancering van de Deep Impact sonde. De lancering, die gepland staat voor 19.47 uur vanavond, zal live te volgen zijn op het web.

De Deep Impact sonde zal een reis van ongeveer 6 maanden een 372 kilo wegend projectiel op komeet Tempel-1 laten inslaan die daarbij een krater vormt. Dit allemaal op een snelheid van maarliefst 37.000 kilometer per uur. Zo wil de ruimtevaartorganisatie de kans krijgen om het binnenste gedeelte van de komeet te onderzoeken.

De lancering van Deep Impact, stond eerder nog gepland voor 30 december, maar is door technische redenen verschoven naar 12 januari 2005. Na een reis van 6 maanden zal Deep Impact het projectiel op 4 juli 2005 lanceren, zodat er zich een krater zal vormen van zo’n 100 diameter. Volgens wetenschappers zal er bij de inslag door het opwaaien van brokken ijs en stof het daaronder liggende materiaal blootgelegd worden. De inslag heeft overigens totaal geen invloed op de baan van komeet Tempel-1.

Ondertussen zal de Deep Impact sonde op een afstand van 500 kilometer de chemische samenstelling en de structuur van de komeet analyseren. Dit met behulp van enkele foto’s. De sonde wil ook metingen uit gaan voeren op het moment dat er grote brokstukken de ruimte in worden geslingerd.

Met behulp van een Boeing Delta II-raket, zal Deep Impact vanavond in een baan om de aarde worden gebracht. Daarna zal de sonde op eigen kracht naar de komeet toe moeten vliegen. Na het loslaten van het projectiel zal het nog ruim 24 uur duren, een dag dus, voordat de inslag plaatsvindt. De achtergebleven Deep Impact sonde zal de inslag vanaf een afstand van ruim 500 kilometer volgen.

De lancering zal live te volgen zijn op NASA TV. Vanaf 19.30 uur begint de uitzending over deze missie. Ruim een kwartier later word de Deep Impact sonde hopelijk succesvol gelanceerd en later in een baan om de aarde gebracht.

Wetenschappers door het onderzoeken van de kern van Tempel-1 en het stof dat vrijkomt bij de inslag van het projectiel, meer te weten te komen over deze oude hemellichamen. Kometen zijn restanten uit de tijd van de vorming van het zonnestelsel die qua samenstelling miljarden jaren niet zijn veranderd. Door het bestuderen van het binnenste van de komeet hopen wetenschappers en astronomen meer te weten te komen over het ontstaan van het zonnestelsel.

Bron: NASA