Alan Stern van het Southwest Research Institute stelt in een artikel dat deze maand in The Astronomical Journal verschijnt dat de ijsdwerg Sedna mogelijk ver buiten de baan van planeet Pluto is ontstaan. Zwaartekrachtsstoringen van andere hemellichamen zijn mogelijk de oorzaak van dit merkwaardige verschijnsel.
Eerder werd aangenomen dat Sedna veel dichter bij de zon is ontstaan, maar na het berekenen van een aantal dingen is gebleken dat het toch anders was en is met de relatief grote ijsdwerg. Ook wordt gesuggereerd dat Sedna misschien uit een ander zonnestelsel komt.
Volgens Alan Stern is het echter mogelijk dat de protoplanetaire schijf, waaruit velen planeten miljarden jaren geleden ontstonden, veel groter was dan tot nu toe altijd werd aangenomen. Ook bij andere, pasgeboren sterren zijn zulke uitgestrekte protoplanetaire schijven waargenomen. “Computerberekingen tonen aan dat er in die verafgelegen planetaire schijven snel objecten kunnen ontstaan met afmetingen die vergelijkbaar zijn met planeet Pluto”, aldus Stern en zijn collega’s.
“Via een zwaartekrachtsstoring van bijvoorbeeld een passerende ster, zou de ijsdwerg Sedna in de huidige langgerekte baan terecht zijn gekomen. Deze baan kan Sedna soms aanzienlijk dichter bij onze zon brengen.”
Als het blijkt dat Stern gelijk heeft, is de kans groot dat er op een zeer grote afstand van de zon nog veel hemellichamen voorkomen, waarvan de afmetingen vergelijkbaar zijn met die van Sedna en Pluto.
Bron: Universe Today