Opportunity fotografeert wederom hitteschild

NASA’s Mars Exploration Rover Opportunity heeft wederom een foto gemaakt van het hitteschild, op planeet Mars. Het hitteschild beschermde ruim een jaar geleden, toen de Marsrover na een lange reis landde op de rode planeet, de robot tegen de intense hitte die ontstond tijdens binnenkomst van de Martiaanse dampkring.

Het plaatje is een samenstelling van groene, blauwe en rode grijstintfoto’s. De foto is overigens gekalibreerd met behulp van het kalibratiekleurenpalet, dat zich op de Marsrover bevind. Bij het fotograferen van het hitteschild werd gebruik gemaakt van een panoramic camera.

De afstand tussen het hitteschild en rover Opportunity bedroeg dit keer ongeveer 10 meter. Het plaatje werd genomen op Sol 335, ofwel 2 januari 2005 op aarde.

Het hitteschild beschermde ruim een jaar geleden, toen Marsrover Opportunity een succesvolle landing maakte op planeet Mars, de robot tegen de intense hitte die ontstond tijdens binnenkomst van de Martiaanse dampkring. Even later landde de rover, met behulp van een aantal airbags op de planeet en kwam na enkele minuten tot stilstand.

Wetenschappers willen met deze foto’s onderzoek doen wat voor effect de landing op het hitteschild heeft gehad. Daarom is Opportunity, na het bezoek aan de Endurance krater, naar de plek gegaan. Dat resulteerde in een mooie kleurenfoto die hieronder te zien.

Bron: NASA