Vanochtend registreerde de Amerikaanse-Europese sonde SOHO de eerste uitbarsting van zonnevlek 720. Dit ‘koude’ gedeelte op onze zon is 7 maal groter dan de aarde en produceerde een M8 en een X2 flare. De kans op het zien van poollicht neemt dus aanzienlijk toe.
Tussen 23.00 uur en 02.42 uur vannacht registreerde sonde SOHO een uitbarsting van de zonnevlek 720. De zonnevlek is ruim 7 maal groter dan onze planeet, de aarde en produceert M8 en een X2 flare. De zonnevlam is gericht naar de aarde, waardoor de kans op poollicht dit keer extreem groot is.
Waarschijnlijk zal het eerste poollicht te zien zijn in de nacht van 17 op 18 januari 2005.
Een zonnevlek is een relatief donkere vlek op het oppervlak van onze zon. Het oppervlak van de zon vertoont geregeld van dat soort donkere vlekken. Zonnevlekken hangen samen met andere gedeeltes op onze ster die wat ‘kouder’ zijn dan andere gebieden. Hoe meer er te zien zijn, hoe actiever onze zon is en hoe groter de kans is op een uitbarsting. Als de zon actief is produceert hij grote, maar korte explosies van energie waarbij velen geladen deeltjes vrijkomen. Als die deeltjes de aardse atmosfeer binnendringen, meestal naar een dag, kunnen ze poollicht veroorzaken. De kans op poollicht is dus het grootst als de zon actief is. Gemiddeld duurt zo’n periode elf jaar, waarna het oppervlak weer wat rustiger is. We bevinden ons nu in een fase van een “actieve zon”.
Bron: Space W