Stofstorm vastgelegd door NASA’s Aqua-satelliet

NASA’s Aqua-satelliet heeft een immens grote stofstorm de laatste dagen gevolgd van de Sahara richting de Atlantische Oceaan. Het natuurgeweld raasde op 9 januari 2005 over het westelijke gedeelte van continent Afrika en is ruim 5300 kilometer breed.

De immens grote geelbruine stofwolk, raasde enkele dagen geleden van de Sahara tot de Atlantische Oceaan. De 5300 kilometer brede stofwolk beslaat ruim twee keer de afstand tussen Amsterdam en Moskou. De wolk oogt richting het westelijke gedeelte van Afrika en vermengt zich in het zuiden met rook van de duizenden vuurtjes die in landbouwdoeleinden worden aangestoken door de boeren.

De bovenstaande afbeelding is samengesteld aan de hand van verschillende observaties van de MODIS, beter bekend als de Moderate Imaging Resolution Spectroradiometer, een uiterst belangrijk instrument dat onder andere deel uitmaakt van de Amerikaanse Aqua-satelliet. Deze satelliet werd in mei 2002 gelanceerd. Aqua observeert het aardoppervlak, meestal op een hoogte van 705 tot 710 kilometer.

De broeder van Aqua, de Terra-satelliet, legde op 7 januari ook al een aantal stofstormen vast boven de Perzische Golf, dat grenst aan de Indische Oceaan tussen het Arabische land Iran.

Bron: NASA