Mogelijke verklaring voor ontbreken stofschijf bij rode dwergen

Verschillende Amerikaanse astronomen denken een verklaring te hebben gevonden voor het feit dat de meeste rode dwergsterren niet door een schijf van stof en andere materiaal omringd zijn. De oorzaak is waarschijnlijk wrijving ten gevolge van sterrenwind.

De hevige sterrenwind zorgt ervoor dat al het aanwezige stof dat bij de vorming van planeten of andere hemellichamen vrijkomt verdwijnt. Het stof wordt niet weggeblazen, maar wordt door de wrijving op dat moment met de sterrenwind naar de rode dwergster toe getrokken.

Rode dwergsterren zijn voornamelijk kleiner, koeler en zwakker dan onze zon. Ongeveer 70 procent van alle sterren in ons Melkwegstelsel behoort tot die categorie. Rode dwergen zijn opmerkelijk genoeg magnetisch actiever dan onze zon en blazen veel meer deeltjes uit in de vorm van de zogenoemde sterrenwind. Als de rode dwergsterren nog jong zijn, op het moment dat er normaal gesproken planeetvorming plaatsvindt in de schijf van materie en stof rond de rode dwergster, blazen ze de meeste deeltjes uit in hun leefperiode. Deze sterrenwind zorgt er dus voor dat al het vrijgekomen stof verdwijnt.

Uit deze feiten kunnen de astronomen, die naar deze rode dwergsterren onderzoek doen, opmaken dat dit soort sterren niet door een schijf van stof en ander materie omringd zijn.

De temperatuur aan het oppervlak van een rode dwerg is circa 3500 graden Celsius. De massa van de dwergsterren is ruim 10 keer zo klein als de massa van onze ster, de zon. Doordat rode dwergsterren erg zuinig zijn met hun voorraad brandstof, leven ze ook veel langer dan een ster die lijkt op de zon. Ze stralen namelijk 1000 tot 10.000 keer zo weinig licht uit als onze ster. Een voorbeeld van zo’n rode dwergster is Proxima Centauri, de ster die het dichtste bij onze zon staat. De afstand bedraagt slechts 4,3 lichtjaar.


Deze afbeelding is een illustratie van een roodachtige schijf van stof en materie rond een jonge rode dwergster die in het midden van het beeld te zien is. De sterrenwind van de rode dwergster verwijdert al het stof waarna de wrijving al de materie naar de rode dwergster toe trekt. Ook het stof dat vrijkomt bij de vormende planeten verdwijnt door deze bijzondere en krachtige wind