Catastrofe door vulkaanuitbarstingen 250 jaar geleden

Circa 250 miljoen jaar geleden was er een massale sterfte op onze planeet. Zeker 90 procent van al het leven op aarde stierf uit. Twee teams van wetenschappers zijn nu tot het inzicht gekomen dat vulkanen de waarschijnlijke oorzaak van de enorme catastrofe waren, zo meldt het wetenschappelijke blad ‘Science’.

Een kwart miljard jaar geleden richtte verschillende vulkanen een enorme catastrofe aan op verschillende delen van de wereld. In een tijd van vijf tot acht miljoen jaar verdween 90 procent van al het leven op aarde en 75 procent van alle fauna en flora op het land.

Geologen, paleontologen en biologen hebben hiernaar jarenlang onderzoek gedaan. De meest voor de hand liggende oorzaak was de inslag van een meteoriet of een ontplofte ster in de buurt van onze zon. Op de website van wetenschappelijke blad ‘Science’ is zojuist bekendgemaakt dat wetenschappers uit twee verschillende studies kunnen opmaken dat de oorzaak van de catastrofe toch anders is. Verschillende vulkanen in de wereld hebben namelijk circa 250 miljoen geleden een enorme catastrofe aangericht in verschillende continenten op aarde.

Een team van onderzoekers, met als hoofd Peter Ward van de Universiteit van Washington bestudeerde gesteenteformaties in het Karoobekken in Zuid-Afrika en vergeleken de gegevens met data uit China. Deze onderzoekers kwamen tot de slotsom dat dieren en planten zowel in het water als op het land precies op hetzelfde tijdstip stierven, blijkbaar om dezelfde reden; te veel hitte en te weinig zuurstof.

Onze planeet zal dus in die tijd een sterk broeikaseffect hebben gehad, wat veroorzaakt werd door gigantische vulkaanuitbarstingen. Toen meer dan de helft van al het leven op aarde uitstierf, bereikte het ecosysteem op onze planeet een punt waarbij het ging collaboreren en waarbij er in snel tempo nog meer leven verdween.

Bovendien zou er in de rampperiode slechts zestien procent zuurstof in de lucht zijn geweest. De waarde toen komt overeen met het zuurstofniveau op een 5000 meter hoge berg. Ward verklaart de toenmalige teruggang onder andere door een daling van de zeespiegel.

Kliti Grice van de Technologische Universiteit in Perth denkt hier anders over. Zij ziet het gebrek van zuurstof als oorzaak van de massavernietiging. De onderzoekers baseerden zich op onderzoek van zogenoemde sedimentatiestalen uit de toenmalige zeebodems in Australië en China.

250 miljoen jaar geleden was er te weinig zuurstof in het water. Dit kwam waarschijnlijk door verandering van de zeestromingen, die het gevolg waren van een ander klimaat. De vermoedelijke oorzaak hiervan zijn vulkaanuitbarstingen in Siberië, aldus Grice.

Bron: Universe Today