Hoop voor Hubble Space Telescope

Zojuist is bekend geworden dat Barbara Mikulski, een Amerikaanse senator, de strijd aangaat met het Witte Huis betreft het repareren van de Hubble ruimtetelescoop. Ze wil het Amerikaanse volk niet teleurstellen en de plannen voor een de onderhoudsmissie doorzetten.

Mikulski zei op een persconferentie vanmiddag dat NASA een veilige en vooral betrouwbare onderhoudsmissie naar de Hubble moet sturen. Ze gaat de strijd aan met de Amerikaanse regering. In 2004 zorgde Mikulski er nog voor dat het budget voor NASA met 300 miljoen dollar omhoog ging. Dit bedrag zou gebruikt worden voor de missie naar Hubble. Ze heeft er alles voor over om het Amerikaanse volk niet teleur te stellen.

Enkele dagen geleden heeft Sean O’Keefe te horen gekregen dat de missie naar Hubble niet doorgaat. De onderhoudsmissie naar de Hubble ruimtetelescoop kost namelijk meer dan 1 miljard dollar. Volgens het Witte Huis is het repareren van de Hubble geen 1 miljard dollar waard. Hierbij schrapt de Amerikaanse regering het voor 2006 geplande reddingsplan voor de unieke ruimte telescoop.

Bron: Sky and Telescope