57e ruimtewandeling in geschiedenis ISS

De Amerikaanse astronaut Leroy Chiao en de Russische kosmonaut Salizjan Sjaripov zijn vanmorgen begonnen aan de inmiddels 57e ruimtewandeling in de geschiedenis van het ISS. Om 08.43 uur vanmorgen begon de wandeling. “Koud maar mooi”, klonk het na enkele minuten, op een afstand van 300 kilometer boven de aarde.

Tijdens de eerste ruimtewandeling van hun verblijf in het International Space Station, die al 102 dagen duurt, werken de twee eerst aan de buitenzijde van de zogenoemde Zvezdamodule. Ze gaan een universeel werkplatform installeren, het Europees commercieel robotica-experiment ‘Rocviss’ bevestigen, de ventielen nakijken in verband met de zuurstofvoorziening en een wetenschappelijk experiment opzetten. Nadien begeeft het duo zich naar ‘Pirs’ om daar een Russisch experiment te installeren dat de impact van ruimtevaart op micro-organismen moet nagaan. Het buitenluik is enkele uren geleden, om 14.00 uur weer dichtgegaan nadat de twee weer veilig het ISS zijn binnengegaan. Het duo moet later opnieuw een ruimtewandeling uitvoeren. De huidige wandeling is inmiddels de 57e in de geschiedenis van het International Space Station.

Overigens werd er enkele dagen geleden bekendgemaakt dat de verschillende geomagnetische stormen van de afgelopen dagen ervoor gezorgd hebben dat het het ISS sneller gezakt is dan normaal, zo verluidt bij de vluchtleiding ‘Tsoup’ in Moskou.

Op 15 januari werd de baan van het ISS, niet door de geomagnetische stormen, verhoogt. Maar sindsdien zakte de baan met gemiddeld 1,2 kilometer per week, in plaats van de normale 600 tot 700 meter. Tijdens de laatste erupties op de zon bedroeg de daling zelfs 160 tot 180 meter per dag. Bij de erupties kwamen grote hoeveelheden geladen deeltjes op de aarde af. In de bovenste lagen van de atmosfeer, die door het ISS worden doorkruist, ontstonden chaotische bewegingen van moleculen. De dampkring werd dichter, zodat de snelheid van het ISS afnam en waardoor het gevaarte meer aan hoogte verloor.

Vanaf 15 februari komt er een reeks baancorrecties om het complex hoog genoeg te krijgen, zodat er begin maart een nieuw onbemand Progress-schip zich kan vastkoppelen. In het station zelf is het stralingsalarm voor de twee opvarenden afgelopen zondag afgeblazen.

Bron: Space.com