De Europese maansonde, SMART-1, heeft de eerste foto’s gemaakt van de natuurlijke satelliet van de aarde, zo heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdagmiddag bekendgemaakt. De SMART-1 kwam op 15 november met succes in een baan rond de maan.
De revolutionaire ionenmotor werd tussen 29 december en 3 januari stilgelegd, om wetenschappers toe te laten observaties te verrichten. Meteen werden ook close-up opnames van het oppervlak van de maan gemaakt, van op een hoogte van 1.000 tot 5.000 km. Er zijn ter hoogte van 75 graden noorderbreedte enorme kraters van verschillende groottes te zien.
De eerste Europese maansonde, SMART-1, werd op 27 september 2003 vanuit Kourou in Frans-Guyana met een Ariane-5 draagraket succesvol gelanceerd. De sonde vloog spiraalsgewijs naar de natuurlijke satelliet van de Aarde. Ze cirkelt sindsdien rond de maan.
Het maanonderzoek gaat na of het hemellichaam inderdaad is ontstaan door de botsing tussen een Marsachtig object en de aarde, meer dan vier miljard jaar geleden, onderzoek van het binnenste van de maan, studie van de inslagen van asteroïden en meteorieten en het zoeken naar waterijs aan de polen.
SMART staat voor Small Missions for Advanced Research in Technology. SMART-1 heeft een technisch en een wetenschappelijk doel. SMART-1 test verschillende instrumenten en technologieën die zullen worden gebruikt voor een aantal toekomstige ruimtemissies, en zal onder andere onderzoek doen naar de exacte mineralogisch samenstelling van de maan en de aanwezigheid van water op de Zuidpool van de maan.
Een belangrijk onderdeel is de SEP, ofwel de Solar-Electric Primary Propulsion, de ionenmotor die de SMART-1 voortstuwde na loskoppelen van de Ariane-5 draagraket. Een ionenmotor heeft een zeer lage stuwkracht, maar kan maandenlang zonder onderbreking werken. Ionenmotoren zijn efficiënter dan gewone raketmotoren die weliswaar een veel grotere stuwkracht produceren, maar minder rendement uit hun brandstof halen.
Op de bovenstaande afbeelding zien we de Mouchez krater. De foto is gemaakt door het AMIE instrument op 29 december 2004. Dit gedeelte van onze maan ligt dicht bij evenaar
Deze afbeelding laat de Pythagoras krater zien en is gemaakt met het AMIE instrument op 29 december 2004. De enorme krater heeft een diameter van maarliefst 120 meter
En dan tot slot de bovenstaande afbeelding, gemaakt door het AMIE instrument op 29 december 2004. Op de afbeelding zijn twee grote kraters te zien, de eerste, midden links is de Brianchon krater en de tweede, midden onder is de bekende Pascal krater
Bron: Rednova