Grote interesse voor bemande ruimtemissies

Meerdere mensen uit Europa hebben zich kandidaat gesteld voor een Russisch experiment om een vlucht naar Mars te stimuleren, zo hebben bevoegde functionarissen donderdag in Moskou bekendgemaakt.

Het Instituut voor ‘biomedische problemen’, dat zich bezig houdt met de gezondheid van ruimtevaarders, wil zes vrijwilligers 500 dagen lang opsluiten in een replica van een module van een ruimtestation. Zij krijgen voor hun vlucht de beschikking over drie ton water, vijf ton voedsel en voldoende zuurstof.

Enkel indien de deelnemers ernstig ziek zijn of te sterk onder psychologische stress staan, mogen zij de module verlaten. Niet-kritische aandoeningen worden door een dokter binnen de groep behandeld.

Bedoeling van het initiatief is het stimuleren van een vlucht naar de planeet Mars. Een retourtje duurt ongeveer twee jaar. Vijf jaar geleden ontstonden er problemen en spanningen tijdens een soortgelijk experiment dat acht maand duurde. Toen waren er vrijwilligers uit zes verschillende landen.

Nu is het instituut volgens zijn woordvoerder Mark Belakovsky “gebombardeerd” met deelnameaanvragen uit heel de wereld, ook uit Nederland en België. Details over de identiteit gaf Belakovsky overigens niet.

Een eerste bemande Marsmissie kost de ESA ‘slechts’ 26,6 miljard euro. Dat meldde de Mars Society op basis van een gezamenlijk rapport van ESA en NASA. De eerste missie naar Mars door ‘Marsonauten’ zou daarmee minder kosten dan het Apollo-programma om naar de maan te gaan, aldus Mars Society.

Eerder werd bekendgemaakt dat rond 2015 opnieuw Amerikaanse astronauten moeten landen op de maan, waar een permanente ruimtebasis komt. Vervolgens is het doel mensen naar Mars te brengen, ‘want het is tijd voor Amerika de volgende stap te zetten’.

President George W. Bush ontvouwde enkele weken geleden zijn ruimteplannen. Russische wetenschappers claimden plannen om binnen tien jaar naar Mars te gaan. Bush denkt de komende vijf jaar ‘slechts’ een miljard dollar extra per jaar nodig te hebben voor de plannen. Daarnaast wil hij elf miljard dollar vrijmaken door verschuivingen in het budget voor NASA.

“In de afgelopen dertig jaar heeft geen mens meer een voet gezet op een andere planeet of zich verder in de ruimte gewaagd dan 621 kilometer, aldus verschillende Amerikaanse wetenschappers. Het is tijd voor Amerika om de volgende stap te nemen”, zei Bush. Rond 2030 zou de eerste bemande vlucht op Mars moeten plaatsvinden.

Critici zien de ruimteplannen als een verkiezingsstunt, die bedoeld zou zijn de Amerikaanse bevolking te begeesteren met een grootse nationale onderneming. De ruimtevaart leent zich daar traditiegetrouw zeer goed voor. Dat wil echter niet zeggen dat Bush’ plannen onomstreden zijn. Een opiniepeiling wees gisteren uit dat iets meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking het geld liever naar onderwijs en gezondheidszorg ziet gaan.

Veel wetenschappers vinden dat er beter in het gebruik van robots in de ruimte kan worden geïnvesteerd dan in astronauten. Bush was het daar niet mee eens. “De menselijke drang naar kennis kan zelfs niet door de meest levendige foto’s worden bevredigd. We moeten zelf kunnen onderzoeken en voelen”, aldus de president.

Bush zei geen internationale ruimtewedloop te willen ontketenen, maar in Rusland worden zijn plannen wel als zodanig ervaren. Tegenover de BBC verklaarden Russische wetenschappers dat zij binnen tien jaar een bemande vlucht naar Mars kunnen sturen.

Bron: ESA