Hubble Space Telescope fotografeert V838 Monocerotis

Al komt het einde van de telescoop in zicht, de Hubble Space Telescope kan nog steeds prachtige foto’s maken. De telescoop nam voor de vijfde keer in haar historie een foto van de bekende nevel V838 Monocerotis. Dit is een nevel die zich bevind in het sterrenbeeld Monoceros, op een afstand van ruim 20.000 lichtjaar van de aarde.

V838 Monocerotis is een heel bijzondere nevel met een bijzondere rode superreus. Sinds de uitbarsting van deze ster in mei 2002 breidde de nevel zich alleen maar uit en werd ruim 600.000 keer zo helder. De Hubble Space Telescope deed hier geruime tijd onderzoek naar tot december 2002. Hubble nam oktober vorig jaar de onderstaande afbeelding van de prachtige nevel met haar Advanced Camera voor een onderzoek.

De rode superreus in het midden van de onderstaande afbeelding explodeerde ruim drie jaar geleden. Deze explosie zorgde voor het ontstaan van een enorme stofwolk. Zo’n stofwolk rond een ster noemen we een nevel, simpel gezegd het overblijfsel van een ster die aan het eind van haar leven is gekomen. Over enkele jaren is de stofwolk verdwenen en is er vrijwel niets meer over van deze ster en nevel.

Bron: Hubble Space Telescope