Keck-telescoop fotografeert ‘warme’ plek op Zuidpool Saturnus

Amerikaanse sterrenkundigen hebben met de Keck-telescoop op Hawaï de merkwaardige ‘warme’ plek bij de Zuidpool van Saturnus onderzocht. Het blijkt een polaire vortex te zijn, een stabiel groot weersysteem zoals we dat ook op aarde kennen.

Op aarde zijn zulke systemen doorgaans kouder dan hun omgeving. Toch is het niet zo gek dat de Zuidpool van Saturnus nu aan de warme kant is, want het zuidelijke halfrond van de planeet is immers al vijftien jaar naar de zon toe gericht. Merkwaardig is wel dat het temperatuurverloop in de atmosfeer niet gelijkmatig is. Er zitten namelijk vrij veel abrupte overgangen in. De onderzoekers denken dat deze wellicht worden veroorzaakt door donkere deeltjes hoog in de atmosfeer, die meer zonnewarmte zouden absorberen. Maar dan moet nog worden verklaard waarom deze deeltjes zich tot de waargenomen zone beperken.

De onderzoekers, die hun resultaten deze week publiceren in het wetenschappelijke magazine Science, hopen dat NASA’s ruimtesonde Cassini aan de koude Noordpool van Saturnus, die momenteel niet zichtbaar is vanaf de aarde, een soortgelijke polaire vortex zal aantreffen, maar dan met een temperatuur die juist lager is dan gemiddeld.

Bron: NASA