Lancering Sloshsat op 11 februari 2005

De in Nederland gebouwde satelliet Sloshsat FLEVO wordt vrijdag gelanceerd vanaf de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. Sloshsat is de eerste satelliet die volledig is gewijd aan onderzoek naar het gedrag van vloeistoffen in de ruimte.

Sloshsat, anders gezegd ‘klotssatelliet’, dankt zijn naam aan de 33,5 liter klotsend water in de satelliet. FLEVO staat voor Facility for Liquid Experimentation and Verification in Orbit en is niet toevallig ook de jongste Nederlandse provincie. Sloshsat is grotendeels in Nederland bedacht en gebouwd onder leiding van het in Flevoland gevestigde Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. De satelliet maakt onderdeel uit van de technologieprogramma’s van ESA en het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR).

Sloshsat-FLEVO vliegt als passagier mee aan boord van de Ariane-5 raket, tijdens zijn kwalificatievlucht die aanstaande vrijdag begint. Als de Ariane-5 raket de juiste baan heeft bereikt, wordt Sloshsat door het ESAJECT veermechanisme afgeworpen. Dit systeem is ontworpen door het Belgische Verhaert.

De totale experimenteertijd van Sloshsat bedraagt 24 uur en is verdeeld over twee weken. Tussen de verschillende manoeuvres en metingen door krijgt het water de kans tot rust te komen en worden de batterijen opgeladen via zonnepanelen. Commando’s worden gevoed vanaf ESA’s grondstation Diane in Kourou, Frans Guyana, met behulp van ESA’s controlecentrum in Darmstadt, Duitsland.

In de twee weken dat Sloshsat operationeel is, kunnen de wetenschappers de satelliet in ‘realtime’ volgen via het internet bij het technisch centrum van ESA (ESTEC) in Noordwijk. Met behulp van de data die binnenkomen is het mogelijk om in virtual reality weer te geven hoe de satelliet en het klotsende water zich in de ruimte gedragen.


Artiestenimpressie van de Sloshsat

Bron: ESA