Astronomen ontdekken ‘weggeschoten’ ster

Astronomen van het Harvard Smithsonian Center for Astrophysics hebben een ster waargenomen die als het ware ‘weggeschoten’ is uit ons Melkwegstelsel. Deze conclusie kunnen ze trekken uit verschillende waarnemingen van de Melkwegkern, waar zich een groot zwart gat bevindt.

De ster beweegt met een snelheid van maarliefst drie miljoen kilometer per uur door de ruimte, afkomstig uit de kern van ons Melkwegstelsel. Het is vrijwel zeker dat de oorzaak van de hoge snelheid is dat er een nauwe passage langs het zwarte gat dat zich in de Melkwegkern bevindt.

Theoretici voorspelden enkele jaren geleden dit mechanisme om sterren de ruimte in te slingeren. Naar enkele jaren kunnen de astronomen van deze universiteit eindelijk beschikken over de eerste informatie van deze bijzondere ster, genaamd SDSS J090745.0+24507. “Deze ontdekking is een goede stimulans voor nader onderzoek aan dit fenomeen, want we gaan in de toekomst verder op zoek naar dit soort ‘verloren’ sterren”, aldus het hoofd van dit aantal astronomen.


Afbeelding van de ‘weggeschoten’ ster

Bron: Universe Today