Lancering Sloshsat één dag uitgesteld

De lancering van de Ariane-5 draagraket met aan boord de in Nederland gebouwde satelliet Sloshsat is met een dag uitgesteld. Dat heeft het bedrijf Arianespace bekendgemaakt. Technici ontdekten dinsdagmiddag een afwijking aan de apparatuur op het lanceerplatform in Kourou, Frans Guyana.

Tijdens laatste voorbereidingen voor de lancering van de satelliet, gepland voor aanstaande vrijdagavond, ontdekten technici gisterenmiddag een afwijking aan de apparatuur op het lanceerplatform in Kourou, Frans Guyana. De vervanging van de installatie gaat volgens een verklaring zeker 24 uur duren.

Sloshsat is een kleine kunstmaan die de gevolgen van klotsende vloeistof op raketten en satellieten in kaart moet brengen. Het kubusvormige apparaat, ontwikkeld door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, moet eenmaal in de ruimte 33,5 liter vloeistof door elkaar schudden.

Aan boord van de Ariane-5 draagraket bevinden zich naast de Amerikaans en Spaanse telecommunicatiesatelliet XTAR-EUR de testapparatuur die meet hoe de Ariane-5 ECA-raket functioneert tijdens en na de lancering, die waarschijnlijk zaterdagavond plaats gaat vinden. Deze Europese draagraket heeft nog niet eerder een succesvolle vlucht gemaakt, want na een probleem in de aandrijving eindigde de eerste lancering van de raket, in december 2002, al na enkele minuten in een enorme explosie.