Mimas en de prachtige ringen van Saturnus

Saturnus en haar manen blijven ons verbazen, ook dit keer, want de Cassini-sonde heeft opnieuw een prachtige en unieke foto gemaakt van maan Mimas met op de achtergrond een gedeelte van het ringensysteem van Saturnus.

Mimas is een ijzige en koude maan van planeet Saturnus. De maan is gekenmerkt door de enorme Herschel-krater, vernoemd naar de ontdekker van Mimas en de krater, William Herschel. Deze krater is maarliefst 130 kilometer in doorsnede en beslaat ongeveer 30% van Mimas.

Mimas’ lage dichtheid, slechts 1.17, is een aanwijzing dat de maan voor een groot deel uit bevroren water bestaat, met maar een kleine hoeveelheid steen. De Herschel-krater heeft een rand van ongeveer 5 kilometer hoog, de diepste delen zijn wel 10 kilometer diep, en de centrale berg is 6 kilometer hoog. Als er een krater van vergelijkbare grootte op de aarde te vinden was, dan zou deze een diameter van 4000 kilometer hebben. De inslag die deze krater veroorzaakte heeft waarschijnlijk Mimas bijna uiteengeslagen; aan de andere kant van de maan zijn scheuren te zien die mogelijk zijn veroorzaakt door schokgolven van de inslag die door de volledige maan zijn gegaan. Het oppervlak is bedekt met kleinere inslagkraters, maar geen van deze zijn ook maar enigszins de grootte van Herschel.

De afbeelding is gemaakt met de Narrow Angle camera op 18 januari 2005, op een afstand van 1.4 miljoen kilometer van maan Mimas. Het beeld is een combinatie tussen infrarood – en ultravioletfilters waarover de Cassini beschikt. De schaal van de afbeelding is 8.5 kilometer per pixel bij Saturnus en 7.5 kilometer per pixel bij Mimas. Het contrast is iets verhoogd.

Bron: NASA