Envisat maakt fascinerende foto’s van Europa

De Envisat satelliet van het Europese ESA heeft een groot aantal foto’s gemaakt van landen in Europa. De afbeelding bestaat uit een mozaïek en heeft een beeldresolutie van circa 300 meter per pixel. De totale oppervlakte van het gefotografeerde gebied bedraagt 1.6 miljoen vierkante kilometers.

Allereerst hebben we de bovenstaande afbeelding van Nederland en een gedeelte van België. De waddeneilanden zijn duidelijk zichtbaar en Flevomeer is in het midden van Nederland te zien. Ook zijn er enkele rivieren te zien, zoals de Maas in het zuidelijke gedeelte van Nederland. Aan de linkerkant van de afbeelding zien we een gedeelte van Engeland, gevolgd door België onderaan, Duitsland aan de rechterkant en voor een klein gedeelte zien we rechtsboven Denemarken. Envisat maakte deze afbeelding is augustus 2003.

Op de bovenstaande afbeelding zien we Engeland voor het grootste gedeelte met aan de linkerkant Ierland met enkele kleine eilandjes. Uiterst rechts zien we nog een gedeelte van het westen van Nederland met daaronder het zuidelijke gedeelte van België. Naast de prachtige, donkerblauwe zee zien we ook nog enkele wolkenvelden over het land trekken. Op de grotere versie van de afbeelding zien we enkele steden, zoals Londen, Manchester en Liverpool in centraal Engeland. Envisat maakte deze afbeelding in juni 2003.

En dan tot slot deze prachtige afbeelding van Griekenland en een gedeelte van Turkije. We zien tientallen kleine eilandjes langs de westkust van Turkije en langs de oostkust van Griekenland in de prachtige, donkerblauw gekleurde zee. Op de grotere versie van deze afbeelding is zelfs Athene te zien. Envisat nam dit gedeelte van Europa onder de loep in juli 2003.

Bron: ESA