Astronauten krijgen gezelschap van slakken

De twee astronauten die momenteel het Internationale ruimtestation ISS bemannen, krijgen binnenkort gezelschap van vijftig slakken. De weekdieren liften mee met de komende vrachtvlucht van het ruimteveer Progress, die gepland staat op 28 februari.

Volgens het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos worden de slakken gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek aan hun evenwichtssysteem. Het experiment moet wetenschappers meer inzicht verschaffen over de effecten van gewichtloosheid op mensen, aldus Roskosmos.

Ook kan het onderzoek volgens Roskosmos een positief effect hebben op de moraal van de twee ruimtevaarders die het ISS bemannen, de Rus Salizhan Sjaripov en de Amerikaan Leroy Chiao.

‘De kosmonauten hebben zelf gezegd dat zelfs een experiment met het kweken van bonen een belangrijke psychologische steun voor hen is. Experimenten met levende wezens zijn misschien nog wel beter’, aldus de verklaring van de ruimtevaartbureau.

Volgens de Moskou News willen Russische wetenschappers in een later stadium ook salamanders en rivierkreeften naar het ruimtestation sturen.

Bron: AFP