Japanse H-IIA draagraket met succes gelanceerd

Japan heeft zaterdag blijkbaar met succes een meteorologische satelliet in de ruimte gebracht dankzij zijn H-IIA draagraket die meteen weer in aanmerking komt voor de commerciële lanceermarkt. Naar ruim een uur vertraging werd de raket succesvol gelanceerd.

De raket vertrok om 10.25 uur Nederlandse tijd vanop het eiland Tanegashima. Veertig minuten later kwam de multifunctionele weersatelliet MTSAT 1R vrij in een zeer elliptische baan, met een laagste punt op ongeveer 250 kilometer hoogte en een hoogste punt op zowat 36.000 kilometer.

De 3,2 ton wegende kunstmaan is ook voor luchtverkeersleiding bestemd en manoeuvreert zich met haar eigen motoren naar haar definitieve cirkelvormige geostationaire baan op 140 graden oosterlengte. Bouwer van de satelliet was het Amerikaanse Space Systems/Loral.

Voor Tokio is de geslaagde lancering een opsteker. In november 2003 diende de vluchtleiding de zesde H-IIA tot ontploffing te brengen vanwege een probleem met een opduwraket, vlak na lancering. Twee spionagesatellieten, in het bijzonder om Noord-Korea in de gaten te houden, gingen mee verloren.

De H-II is de eerste draagraket die Japan volledig zelf heeft ontwikkeld en gebouwd. De H-IIA is een opgewaardeerde versie waarmee Tokio een graantje wil meepikken van de commerciële lanceermarkt die door de Europese Ariane van Arianespace en door de Amerikaans-Russische joint-venture ILS, met de Atlas- en de Protonraket wordt gedomineerd.

Deskundigen hadden voor de lancering van zaterdag beklemtoond dat de toekomst van de draagraket en het Japanse ruimtevaartprogramma op het spel stond.


De Japanse H-IIA draagraket is met succes gelanceerd

Bron: Spaceflight Now