Russische Progress M-52 naar ISS gelanceerd

Vanaf de ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan is maandagavond een onbemand ruimtevrachtschip gelanceerd die nieuwe voorraden naar het ISS zal brengen. De Russische Progress M-52 heeft onder meer levensmiddelen, slakken en camera’s aan boord en zal woensdag bij de Russische module Zvezda van het internationale ruimtestation aanmeren.

De lancering van het als zeer betrouwbaar te boek staande ruimteschip verliep zoals gebruikelijk geheel volgens de planning. De Progress zal 2100 kilogram aan levensmiddelen, water, zuurstof, brandstof, cd’s, dvd’s en onderzoeksuitrusting afleveren bij de twee huidige bemanningsleden van het ISS, de Rus Salizhan Sjaripov en de Amerikaan Leroy Chiao.

Het duo, dat sinds oktober vorig jaar in het ISS vertoeft, is geheel afhankelijk van de Russische bevoorrading omdat de Space Shuttles sinds het ongeluk met de Columbia niet meer vliegen. In december moesten de ruimtevaarders voor enige tijd op rantsoen omdat de bevoorrading verkeerd was ingeschat.

Ook liften vijftig slakken mee met het vrachtschip, waarmee wetenschappelijk onderzoek verricht zal worden naar hun evenwichtssysteem. Het experiment moet wetenschappers meer inzicht verschaffen over de effecten van gewichtloosheid op mensen, aldus Roskosmos.

Ook kan het onderzoek volgens Roskosmos een positief effect hebben op de moraal van de twee ruimtevaarders die het ISS bemannen. ‘De kosmonauten hebben zelf gezegd dat zelfs een experiment met het kweken van bonen een belangrijke psychologische steun voor hen is. Experimenten met levende wezens zijn misschien nog wel beter’, aldus een eerdere verklaring van het ruimtevaartbureau. De weekdieren zullen eind april samen met de bemanning van het ISS naar de aarde terugkeren.

Russische wetenschappers willen in een later stadium ook salamanders en rivierkreeften naar het ruimtestation sturen. De Progress neemt ook twee hoge resolutie camera’s en lenzen mee naar het ISS, die gebruikt zullen worden voor het fotograferen wanneer de Space Shuttle Discovery in mei bij het ISS zal aanmeren.

De NASA maakte onlangs bekend dat het na een onderbreking van ruim twee jaar weer een Space Shuttle wil lanceren. Volgens de planning wordt op 15 mei de Discovery gelanceerd, de eerste shuttlevlucht na de ramp met het ruimteveer Columbia. Een tweede vlucht staat gepland op 12 juli.

De externe brandstoftank van de Space Shuttle is geheel nieuw ontworpen na evaluatie van de ramp met de Shuttle Columbia, waarbij zeven astronauten omkwamen.

Bron: Space.com