Japanse wetenschappers zijn een onderzoek gestart, waarbij met behulp van radio- en optische telescopen wordt gezocht naar bewijs voor buitenaards leven. Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek door de Japanse overheid wordt ondersteund.
De zoektocht wordt uitgevoerd door twee Japanse observatoria, één in het westen en één in het noorden van Japan. Laatstgenoemde instelling is eigendom van de overheid. De samenwerking tussen de twee sterrenwachten is dinsdag van start gegaan en zal vijf dagen duren.
De onderzoekers van de Mizusawa-sterrenwacht in het noorden van Japan maken ondermeer gebruik van een radiotelescoop met een diameter van tien meter. Daarmee kunnen over een grote afstand eventuele radiogolven worden waargenomen. De apparatuur is gericht op een gebied nabij de constellatie Hydra, omdat daar in 1988 al eens radiogolven werden waargenomen door een Amerikaanse wetenschapper.
De Nishi-Harima-sterrenwacht in het westen gebruikt daarentegen een reflectortelescoop met een diameter van twee meter, om in hetzelfde gebied te kunnen zoeken naar eventuele lichtbronnen.
De onderzoekers hopen op deze manier binnen de termijn van vijf dagen een teken van leven uit het heelal te hebben opgevangen. Volgens professor Fujishita van de universiteit van Kyushu Tokai, die het onderzoek leidt, zou het geen wonder zijn als er inderdaad buitenaards leven blijkt te bestaan, aangezien het heelal zo immens groot is.
Maar de onderzoekers geven toe dat het een moeilijke zoektocht gaat worden, aangezien er weinig aanknopingspunten zijn. “We hebben geen idee wat voor radiogolven we moeten verwachten, en ook weten we niet wanneer en waarvandaan ze komen”, aldus een van hen. “Maar zelfs als we niets vinden is het onderzoek niet voor niets geweest. Het is dan belangrijk om uit te zoeken wat de wetenschappelijke betekenis is van het feit dat er niets werd aangetroffen.”
Japan heeft al wel vaker, tevergeefs, wetenschappelijk onderzoek gedaan naar tekenen van buitenaards leven. Het is echter de eerste keer dat de overheid hieraan volop haar medewerking verleent.
Het onderzoek maakt deel uit van een ambitieus Japans ruimtevaartprogramma. Het land maakte dinsdag namelijk eveneens bekend dat het ernaar streeft om in het jaar 2025 een bemand ruimtestation op de maan te realiseren. Rond 2010 hoopt het land een door robots bestuurde sonde klaar te hebben, die dan kan beginnen met de bouw van de basis.
Japan sluit zich met deze bekendmaking aan bij een groeiende groep landen die dergelijke plannen hebben. Hoogstwaarschijnlijk zullen de Japanners niet de eersten zijn: Rusland heeft eerder al laten weten dat het in 2015 het eerste bemande station klaar hoopt te hebben. Ook is de kans groot dat de VS Japan hierin voor zullen zijn.
Afgelopen zaterdag slaagde Japan er nog in om een onbemande satelliet de ruimte in te sturen. Het was wel een herkansing: vijftien maanden eerder mislukte een soortgelijke lancering. Eind november 2003 zag de vluchtleiding zich genoodzaakt om de draagraket van twee spionagesatellieten op te blazen omdat de gewenste omloopbaan wegens een te lage snelheid niet kon worden bereikt.
Bron: AFP News