Hubble stelt maximale gewichtsgrens sterren vast

De Hubble ruimtetelescoop heeft voor het eerst het maximale gewicht voor sterren in onze Melkweg vastgesteld, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA donderdag bekendgemaakt. Ze kunnen hoogstens zowat 150 keer de massa hebben van onze zon.

Astronomen rond David Figer richtten voor hun massaberekening de HST op de Archer sterrencluster, de dichtste in onze melkwegstelsel. De Archer bevindt zich op 25.000 lichtjaar van ons in het centrum van ons sterrenstelsel.

Figer heeft naar eigen zeggen zeven jaar besteed aan het uitwerken van de data die de infrarode camera op de Hubble heeft opgeleverd. De jonge Archer omvat de meest massieve sterren van ons stelsel, maar leek er geen te hebben met een massa meer dan 150 keer die van de zon. Figer had er trouwens geen gevonden die 130 keer meer wogen, maar telde er veiligheidshalve nog 20 bij.

De onderste gewichtsgrens lijkt een tiende van de massa van “onze” ster te zijn. Totnogtoe waren astronomen op basis van vage berekeningen ervan uitgegaan dat de zwaarste sterren honderd tot duizend keer de massa van onze zon kunnen hebben.

De bevindingen van het team leert astronomen meer omtrent het ontstaan van sterren, zegt de NASA. Ze bevestigen ook de theorie dat er een grens is aan het gewicht dat sterren kunnen hebben.

Bron: Spaceflight Now