Nieuwe beving is naschok

Op dezelfde breuk waar op 26 december een zware beving plaatsvond, heeft zich maandag opnieuw een zware aardbeving voorgedaan. De onderzeese beving had een kracht van 8,7 op de schaal van Richter en heeft op beperkte schaal een tsunami voortgebracht.

Het epicentrum van de aardbeving lag op zo’n 160 kilometer van de plek waar op tweede kerstdag een aardbeving van 9.0 op de schaal van Richter plaatsvond. Dat was de krachtigste aardbeving in 40 jaar. De zogeheten haarddiepte (bron van de beving) bevond zich maandag volgens schattingen op een diepte van circa 32 kilometer.

Hoewel de beving zeer krachtig was, bedroeg de hoeveelheid vrijgekomen energie slechts de helft in vergelijking met de voorgaande aardbeving. Daar kwam bij dat de meeste energie in zuidelijke richting werd afgevoerd, waardoor Sumatra dit keer niet door een grote tsunami werd overspoeld.

De nabijgelegen eilanden Nias en Simeulue werden wel door een tsunami getroffen. De kust van Simeulue werd door een golf van drie meter overspoeld en daar is grote schade aangericht. Volgens onbevestigde berichten zijn zeker 25 mensen om het leven gekomen. De kade van de belangrijkste haven is zwaar beschadigd en ook de luchthaven van de plaats Sinabang is getroffen. Het ziekenhuis in Sinabang is volgens ooggetuigen verwoest.

Ten zuiden van het epicentrum ligt maar weinig land, waardoor er relatief weinig slachtoffers zijn gevallen. Zo’n drie uur na de aardschok werd een kleine tsunami gemeten op de afgelegen Cocos Eilanden, die circa 2500 km ten noordwesten van de Australische stad Perth liggen. Het Australische Bureau voor Meteorologie constateerde een tsunamigolf van 25 centimeter. Op Sri Lanka werd circa 2,5 uur na de aardbeving een golf gemeten van 30 centimer.

Deskundigen zijn er nog niet uit of de beving als een naschok van de beving op 26 december kan worden beschouwd of als een afzonderlijke aardbeving moet worden gezien. Een aardbeving van 8.0 of hoger op de schaal van Richter wordt normaal gesproken als een afzonderlijke beving beschouwd. Aangezien de zware aardschok echter op dezelfde breuk en op dezelfde diepte plaatsvond, lijkt het aannemelijk dat de nieuwe aardbeving een zeer krachtige naschok is van de beving op 26 december. "Technisch gezien is het een naschok”, aldus de Amerikaanse seismoloog Kate Hutton van het California Institute of Technology.

Half maart publiceerden Britse wetenschappers al een studie in Nature over een sterk verhoogd risico dat de westelijke kust van Sumatra opnieuw door een zware aardbeving wordt getroffen.

Dat risico is het gevolg van de aardverschuivingen die door de onderzeese beving op 26 december ontstonden, aldus de onderzoekers van de universiteit van Ulster.

Bron: Scientist