Jupiter in oppositie op 3 april

De komende week kun je de hele nacht de planeet Jupiter aanschouwen. De planeet is erg helder, omdat de aarde precies tussen de zon en Jupiter staat. Dit betekent dus dat de planeet het dichtst bij de aarde staat en dat we Jupiter het best kunnen observeren.

Aan het begin van de avond (rond 21:00 uur tot 22:00 uur) kun je de planeet zien richting het oosten. Midden in de nacht staat de planeet hoog in het zuiden en kun je de planeet dus goed waarnemen. Pas tijdens de ochtendschemering verdwijnt hij in het westen.

Wanneer je Jupiter ziet, is de blauwige Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd, gemakkelijk te vinden. Jupiter beweegt nu richting de zwakkere ster Porrima, die genoemd is naar een Romeinse godin van de profetie en de rechterhand van de Maagd markeert.

Op 3 april staat de planeet tegenover de zon en bevindt hij zich halverwege zijn teruglopende beweging in de Maagd, die vier maanden duurt. Tot 2 februari had hij Spica genaderd, zijn tempo nam geleidelijk af. Toen veranderde zijn bewegingsrichting en tot 5 juni zal hij zich van Spica verwijderen – tot 3 april geleidelijk sneller, daarna geleidelijk langzamer. Na 5 juni zal de planeet zich weer richting Spica en de Weegschaal begeven, dan neemt zijn tempo van maand tot maand echter toe.

Jupiter is op dat moment in oppositie. De planeet staat nu tegenover de zon aan de hemel. Hierdoor is de reuzenplaneet de gehele nacht zichtbaar en staat bovendien relatief dicht bij de aarde. Deze korte afstand heeft twee voordelen: de schijnbare diameter van de planeet is groter (44.2″) en de planeet is goed zichtbaar, want de planeet heeft een magnitude van -2.0. Toch is de afstand van Jupiter voor een oppositie aan de grote kant, doordat Jupiter bijna in het aphelium staat. Een oppositie is dus het ideale moment om de planeet eens waar te nemen. Hij is gemakkelijk met het blote oog te vinden als een zeer heldere ‘stip’ aan de hemel. Met een verrekijker op statief of een kleine telescoop zijn de Galileische manen van Jupiter al zichtbaar.