Na twee rampzalige aardbevingen staat Sumatra mogelijk een nieuwe ramp te wachten: een extreem zware uitbarsting van de vulkaan Toba. Die voorspelling is afkomstig van de Australische expert Ray Cas van de Monash universiteit in Australië.
De vulkaan Toba op Sumatra behoort volgens Cas tot de zogeheten ‘supervulkanen’, een groep van zeer grote vulkanen die in staat zijn tot uitbarstingen waarvan de gevolgen over heel de wereld merkbaar zijn. Ze zijn te vinden in Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika, de VS, Indonesië en bij Napels. Van deze groep is de vulkaan Toba de grootste.
Het ruim 1700 vierkante kilometer grote kratermeer van deze vulkaan, Lake Toba, is het grootste kratermeer ter wereld en tevens het grootste meer van Zuid-Oost Azië. De vulkaan ligt precies op de zogeheten Sumatra-breuklijn, die over de lengte van het hele eiland loopt. Een eruptie op deze locatie kan volgens de vulkanoloog een allesverwoestende uitbarsting tot gevolg hebben met wereldwijde gevolgen.
De recente aardbevingen op 26 december en 28 maart voor de kust van Sumatra hebben de seismologische druk op de breuklijn verhoogd waardoor de kans op een eruptie van de vulkaan Toba is toegenomen, aldus Cas.
Wanneer zo’n extreme uitbarsting zal plaatsvinden, kan de wetenschapper echter niet aangeven. "De supervulkaan zal zeker tot uitbarsting komen. Dat kan binnenkort zijn, over vijftig jaar of over duizend jaar. Het is slechts een kwestie van tijd. Vroeg of laat zal het gebeuren.” Naast Toba vreest de wetenschapper ook een eruptie van de vulkaan Taupo in Nieuw-Zeeland. "Die vulkaan komt elke 2000 jaar tot een zware eruptie en de laatste keer dat dat gebeurde, was ongeveer 2000 jaar geleden.”
Mocht de vulkaan Toba tot uitbarsting komen, dan kan dat desastreuze gevolgen hebben, zoals de uitbarsting van de vulkaan die 74.000 jaar geleden plaatsvond. Die eruptie, de zwaarste op aarde van de afgelopen 2 miljoen jaar, heeft volgens Cas het hele mondiale klimaat beïnvloed.
"Die uitbarsting bracht circa duizend kubieke kilometer as en stof in de atmosfeer. Het gros bestond uit fijne asdeeltjes die de zonnestraling blokkeerden waardoor de wereld werd teruggeworpen in een ijstijd.” Eerder dit jaar kwam een werkgroep van de Geological Society of London ook al tot de conclusie dat uitbarstingen van supervulkanen een grotere bedreiging voor de mensheid vormen dan komeetinslagen. Volgens de Britse wetenschappers zijn de gevolgen van een ‘supereruptie’ te vergelijken met die van de inslag van een asteroïde met een diameter van 1 kilometer. De kans op zo’n allesverwoestende uitbarsting is echter vijf tot tien keer zo groot als die op de inslag van een asteroïde van die omvang.
De Britse onderzoekers pleiten net als Ray Cas voor een striktere monitoring van potentieel gevaarlijke supervulkanen. "Het probleem is dat veel potentieel gevaarlijke supervulkanen onvoldoende in de gaten worden gehouden. Het seismologische toezicht moet aangescherpt worden. Die les hebben we wel geleerd na de rampzalige tsunami op 26 december”, aldus Ray Cas.
Bron: Monash universiteit