Space Shuttle verplaatst naar lanceerplatform

Ondanks de vondst van een klein krasje, is de Space Shuttle Discovery van de hangar verplaatst naar lanceerplatform 39B van het Kennedy Space Center in Florida. Het gevaarte wordt gereed gebracht voor de eerste Shuttlevlucht in meer dan twee jaar, die volgens de planning tussen 15 mei en 3 juni moet plaatsvinden.

De verplaatsing naar het lanceerplatform wordt door de NASA gezien als een belangrijke mijlpaal op weg naar een nieuw, veiliger tijdperk voor de Shuttles. Sinds het ongeluk met de spaceshuttle Columbia op 1 februari 2003, zijn de Amerikaanse ruimteveren niet meer in actie gekomen.

Toch kwam er op het laatste moment nog een kink in de kabel nadat technici een klein krasje ter grootte van een haar hadden geconstateerd op het isolatiemateriaal dat de externe brandstoftank omgeeft. Na inspectie bleek het krasje echter te onbeduidend om het vluchtschema om te gooien.

"Juist omdat het isolatiemateriaal een gevoelige kwestie is, hebben we het toch uitvoerig onderzocht”, aldus NASA-woordvoerder Jessica Rye. Uit de evaluatie van de ramp met de shuttle Columbia bleek dat het ongeluk te wijten was aan verkeerd aangebracht isolatieschuim op de externe brandstoftank.

De verplaatsing van het immense ruimteveer op woensdag bleek een tijdrovende klus. Met een snelheid van zo’n 1,5 kilometer per uur overbrugde de Space Shuttle een afstand van 6,75 kilometer naar het lanceerplatform over een speciale weg die net zo breed is als een snelweg van acht banen.

De inspectie van het krasje leverde een kleine twee uur vertraging op. Eerder liep de verplaatsing naar het lanceerplatform al twee dagen vertraging op na extra werkzaamheden aan het thermische protectieschild van het moederschip.

Ondanks de vertraging hoopt de NASA dat de vlucht binnen het vastgestelde schema kan plaatsvinden. Het ruimteveer zal zeven astronauten naar het internationale ruimtestation ISS brengen, waaronder een nieuwe bemanning voor het ISS.


Tot slot twee prachtige afbeeldingen van de overplaatsing van Discovery

Bron: New Scientist