Een groep vooraanstaande wetenschappers heeft het Congres opgeroepen om de financiering van het omstreden raketschild stop te zetten. Volgens de Amerikaanse wetenschappers is het peperdure systeem incapabel om een echte raketaanval af te slaan.
De oproep werd donderdag per brief gedaan aan het Congres, dat binnenkort moet beslissen over het butget voor 2006 voor de verdere ontwikkeling van het omstreden verdedigingssysteem, dat de Verenigde Staten moet beschermen tegen mogelijke raketaanvallen.
Het raketschild is een geesteskind van de overleden oud-president Ronald Reagan en is tijdens de eerste ambtstermijn van president Bush weer uit de kast gehaald. Sinds 1983 is er al 92 miljard dollar aan gespendeerd. Bush heeft voor volgend jaar negen miljard dollar gevraagd, een miljard minder dan aanvankelijk gepland stond. De regering denkt daarnaast nog zo’n 58 miljard nodig te hebben voor de komende zes jaar.
Ook daarna zijn nog vele miljarden nodig. Experts verwachten dat de totale kosten van het project de 150 miljard dollar ver zullen overstijgen. Critici vrezen zelfs dat de hele onderneming 800 miljard tot 1,2 biljoen dollar zal gaan kosten. Regeringsvertegenwoordigers hebben vooralsnog geen prijskaartje genoemd van de totale kosten.
In de brief doet de groep van Amerikaanse wetenschappers een oproep om de financiering stop te zetten totdat het raketschild via levensechte testen zijn werking bewezen heeft. De brief is ondertekend door 22 gerenommeerde wetenschappers, waaronder negen winnaars van de Nobelprijs voor de Natuurkunde.
In het schrijven halen ze de bewering van regeringsvertegenwoordigers over de effectiviteit van het systeem onderuit. Volgens die bewering is het raketschild voor 90 procent effectief tegen een aanval van een Noord-Koreaanse raket.
"Die verklaring klinkt aantrekkelijk, maar is verkeerd. Als wetenschappers en ingenieurs, waarvan velen met jarenlange ervaring in het adviseren van de regering over militaire zaken, concluderen wij dat dit verdedigingssysteem in wezen niet in staat is om een echte raketaanval tegen te houden. Beweren dat het systeem wel zijn nut heeft, is gevaarlijk en kan tot onverstandige politieke beslissingen leiden,” aldus de brief.
De wetenschappers onderstrepen ook het feit dat alle testen om een raket te onderscheppen niet de werkelijkheid nabootsten. Daardoor ontbreken er gegevens over de werkelijke effectiviteit van het systeem. Zelfs als het huidige raketschild perfect zou werken, is het niet opgewassen om zich tegen de relatief eenvoudige Noord-Koreaanse raketten te verdedigen, zo concluderen de deskundigen.
In juli 2003 kwam een studiegroep van de American Physical Society al tot de conclusie dat een optimaal werkend raketschild praktisch onhaalbaar is. De drie tot vier minuten die er bij een raketaanval resteren om effectieve tegenmaatregelen te nemen, is eenvoudigweg te kort, aldus het rapport van de APS.
Om het Congres toch te overtuigen, zal de regering alle positieve resultaten van het controversiële project op tafel leggen, zoals de laatste test op 24 februari. Daarbij werd een raket onderschept die vanaf Hawaii was gelanceerd. De onderscheppingraket werd vanaf een marineschip op de Pacific gelanceerd, een paar honderd kilometer verderop.
Iets eerder, in half februari dit jaar, mislukte een proef met een onderscheppingraket die vanaf de Marshall-eilanden in de Stille Oceaan was gelanceerd. In december mislukte eveneens een lancering van een onderscheppingraket. Die test was de eerste in bijna twee jaar tijd. Daarvoor slaagden vijf van de acht testen om een raket te onderscheppen.
Bron: Space Daily