China lanceert commerciële satelliet

China heeft een commerciële telecommunicatiesatelliet gelanceerd, melden de staatsmedia. Het was de eerste commerciële raketlancering in zes jaar tijd. Vanaf de basis Xichang in de zuidwestelijke provincie Sichuan steeg om 14.00 uur Nederlandse tijd een Lange Mars 3B draagraket op.

De drietrapsraket zette de Asiasat-6 of Apstar-6 uit in een voorlopige baan met een perigeum van 209 kilometer, een apogeum van 49.991 kilometer en een inclinatie van 26 graden ten opzichte van de Evenaar. De satelliet vliegt nu gaandeweg naar zijn definitieve geostationaire baan om de aarde, op 134 graden oosterlengte.

De Aspstar-6 voegt zich bij vier andere satellieten van operator APT Satellite Holdings Limited in Hongkong en moet met zijn vijftig antwoordzenders de Asiasat-1A gaan vervangen die in 1996 in dienst kwam ten behoeve van Azië en de Pacific. Bouwer van de satelliet was het Franse Alcatel Space. De kunstmaan heeft 38 antwoordzenders in de C-band en twaalf in de Ku-band.

Volgens een goede Amerikaanse bron had APT Satellite het moeilijk om de Apstar-6 helemaal verzekerd te krijgen. Indien er tijdens de lancering een ongeluk was gebeurd, zou het bedrijf een direct verlies van vijftig miljoen dollar hebben geleden. Het gehele Apstar-6 project zou ongeveer 183 miljoen dollar kosten.

De nieuwe kunstmaan heeft een levensduur van veertien jaar. Binnen enkele jaren zou een back-up de ruimte in kunnen gaan. Voor de Chinese commerciële lanceringen staat de Great Wall Industry Corporation in. Het bedrijf voerde er sinds 1990 al 23 uit.

Bron: Spaceflight Now