Angst voor vulkaanuitbarstingen

In Indonesië worden elf vulkanen scherp in de gaten gehouden nadat wetenschappers verhoogde seismologische activiteit hebben geconstateerd. Vooral de vulkaan Talang op Sumatra is actief. Uit voorzorg zijn meer dan 26.000 bewoners woensdag geëvacueerd.

Vulkanologen menen dat er een verhoogde kans op een zware vulkaanuitbarsting bestaat door de recente aardbevingen die voor de kust van Sumatra hebben plaatsgevonden.

Vorige maand kwamen honderden mensen om op de eilanden Nias en Simeulue nadat een onderzeese beving met een kracht van 8,7 op de schaal van Richter een tsunami had veroorzaakt. Op dezelfde breuklijn vond op 26 december een aardbeving met een kracht van 9,3 op de schaal van Richter plaats die een tsunami op gang bracht die honderdduizenden Aziaten het leven kostte.

De angst voor een catastrofale vulkaanuitbarsting is niet voor niets, want Indonesië ligt midden in de ‘Ring van Vuur’, een gordel van vulkanen rondom de Stille Oceaan die op de grens van tektonische platen is ontstaan. Indonesië telt alleen al 129 vulkanen, waarvan een aantal de afgelopen dagen voortdurend van zich liet horen.

De 2896 meter hoge vulkaan Talang ligt het dichtste bij de breuklijn van de recente aardbevingen en vertoont de meeste activiteit. Sinds 12 april stoot de vulkaan lava uit en zijn boven de krater regelmatig aswolken te zien van honderden meters hoog. Volgens deskundigen zijn asdeeltjes op twaalf kilometer afstand neergedaald. Donderdag werd nog geen afname van de activiteit geregistreerd en derhalve blijft het hoogste waarschuwingsniveau van kracht.

Rondom Talang, die voor het laatste in 2003 tot een eruptie kwam, zijn tienduizenden mensen inmiddels geëvacueerd. Veel mensen trokken zelf weg toen de berg begon te rommelen. "Het was of het einde van de wereld nabij was. Ik hoorde gerommel in de grond en de aarde begon te beven. Toen kwamen er ook rook en vuurvonken uit de vulkaan”, aldus een geëvacueerde boer. Ook in het uiterste zuiden van Sumatra en in West-Java is verhoogde vulkanische activiteit geconstateerd.

Woensdagavond werd een waarschuwing uitgegeven voor de Anak Krakatau, het ‘kindje’ van de legendarische Krakatau, de vulkaan die zichzelf in 1883 opblies. De waarschuwing volgde nadat seismologen met behulp van sensoren de opbouw van giftige gassen hadden geconstateerd. De Anak Krakatau wordt niet bewoond, maar de top van de vulkaan is een populaire bestemming voor toeristen. De vulkaan is inmiddels tot verboden wandelgebied verklaard.

Dat geldt ook voor de Tangkuban Prahu op West-Java, niet ver van de stad Bandung waar komende week vijftig staatshoofden een Aziatische-Afrikaanse top zullen bijwonen. Ook hier is een toename van giftige gassen vastgesteld en is een waarschuwing uitgegeven.

Volgens Isya Nur Ahmad Dana van de Indonesische vulkanologische dienst worden verder nog acht vulkanen in de gaten gehouden nadat verhoogde vulkanische activiteit is geconstateerd. De bekendste daarvan is de vulkaan Merapi op Sumatra, die al sinds augustus nauwlettend wordt gevolgd.

Bron: AFP