Astronauten op weg naar ruimtestation

Vanaf de ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan is vrijdagochtend een nieuwe bemanning gelanceerd voor het internationale ruimtestation ISS. De Russische Soyuz TMA-6 met drie ruimtevaarders aan boord, zal zondagmorgen bij het ruimtestation arriveren.

De lancering om 02.46 uur Nederlandse tijd verliep zoals verwacht vlekkeloos. Na negen minuten bereikte de Sojoez-raket de ruimte en scheidde de Sojoez TMA-6 capsule zich af van de draagraket voor een soloreis van twee dagen naar het ISS.

De capsule wordt bemand door drie ruimtevaarders: de Rus Sergej Krikalev, de Amerikaan John Phillips en de Itailaan Roberto Vittori. De eerste twee zullen het ruimtestation na aankomst het komende half jaar bemannen. Ze zullen hun landgenoten Salizjan Sjaripov en Leroy Chiao vervangen, die het station de afgelopen zes maanden hebben gerund.

Krikalev kan zich opmaken voor een nieuw ruimtevaartrecord. De kosmonaut heeft over een half jaar meer dagen dan enig ander mens in de ruimte doorgebracht, bijna 800. Het ISS is bovendien bekend terrein voor de 46-jarige Rus. In 2001 behoorde hij tot de eerste ploeg die het station bemande.

Vittori vliegt speciaal mee voor het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten. Het is voor het eerst sinds de vlucht van de Nederlander André Kuipers, dat zich weer een Europeaan aan boord van het ISS bevindt. Kuipers voerde er in april 2004 ruim acht dagen dagen lang experimenten uit. Vittori zal net zo lang in het ISS verblijven en vliegt over tien dagen met de Sojoez TMA-5 terug naar de aarde, samen met Salizjan Sjaripov en Leroy Chiao.

Ook Vittori zal een bescheiden record neerzetten: hij wordt de eerste Europeaan die het ISS voor de tweede maal bezoekt. In het voorjaar 2002 verbleef hij eveneens ruim acht dagen in het ruimtestation voor de uitvoer van de Marco Polo Missie.

Net als Kuipers, verantwoordelijk voor de Missie Delta, wacht Vittori een vol programma. De Italiaan zal onder de paraplu van de Missie Endeide een breed spectrum van voornamelijk Italiaanse experimenten uitvoeren op het gebied van techniek, biologie, fysiologie en educatie.

De volgende bezoeker van het ISS is naar verwachting het Amerikaanse ruimteveer Discovery. De vlucht van de spaceshuttle, de eerste sinds de ramp met de Columbia op 1 februari 2003, staat gepland tussen 15 mei en 3 juni.

Indien die missie voorspoedig verloopt, zullen meer Shuttlevluchten volgen en kunnen er weer grote onderdelen naar het in aanbouw zijnde station worden vervoerd.


De lancering vanuit de ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan

Bron: Space.com