NASA lanceert met succes DART-ruimtevaartuig

Na herhaaldelijk uitstel is gisteren het DART-ruimtevaartuig gelanceerd. Het robotgestuurde ruimtevaartuig is aan boord van een Pegasus–raket, met behulp van een draagvliegtuig vanaf de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië in de ruimte gebracht. Eenmaal in de lucht konden de projectleiders opgelucht adem halen, want de lancering is vele malen uitgesteld vanwege een reeks technische problemen en slecht weer.

Oorspronkelijk zou DART in oktober vorig jaar in de ruimte gebracht worden. Het DART-project (Demonstration of Autonomous Rendezvous Technology) moet de basis leggen voor een nieuwe ruimtevaarttechniek, waarbij ruimtevaartuigen met een automatische piloot worden uitgerust.

Zo kunnen in de toekomst bijvoorbeeld satellieten gerepareerd worden zonder hulp van astronauten. “Het hoofddoel van dit project is het creëren van een automatische piloot die zelfstandig kan manoeuvreren”, aldus projectmanager Jim Snoddy.

De demonstratievlucht moet duidelijk maken hoe ver het met deze techniek gesteld is. Tijdens de missie zal het 1,8 meter lange ruimtevaartuig zelfstandig navigeren om een demonstratieve communicatiesatelliet te lokaliseren.

Vervolgens zal DART deze satelliet tot een afstand van zo’n vijf meter naderen. Daarvoor is het vaartuig uitgerust met speciale GPS- en laserapparatuur. De hele missie moet binnen 24 uur in 52 stappen worden uitgevoerd. Na beëindiging van de missie zal DART zijn stuwraketten inschakelen die het toestel naar een baan zullen brengen waarin DART binnen 25 jaar zal verbranden.


NASA’s DART-sonde

Bron: Space Ref