Chinese muur toch zichtbaar vanuit ruimte

De Chinese muur is vanuit de ruimte toch met het blote oog te zien. De Amerikaanse astronaut Leroy Chiao, die Chinese voorouders heeft, heeft daarvoor fotografisch bewijs geleverd. Dat berichtte het persbureau Xinhua dinsdag. De ruimtefoto van China’s beroemdste monument is onder meer te bekijken op de sites van Xinhua en China Daily.

De eerste Chinese astronaut Jang Liwei dompelde veel van zijn landgenoten in diepe rouw nadat hij, na zijn ruimtevlucht in oktober 2003, meldde dat hij de nationale trots niet had kunnen zien vanuit de ruimte. Vooral op het ministerie van Onderwijs kwam de boodschap hard aan. Ambtenaren daar vreesden dat zij de geschiedenisboekjes zouden moeten herschrijven.

Samen met de Rus Salizjan Sjaripov bemandt Leroy Chiao het internationale ruimtestation ISS al zes maanden. Over een week keert het duo terug naar de aarde nadat ze hun opvolgers, die zondag arriveerden, hebben ingewerkt.

Tussen het uitvoeren van de vele onderhoudswerkzaamheden en wetenschappelijke experimenten door had Chiao het afgelopen half jaar regelmatig tijd voor zijn favoriete hobby: het lokaliseren en fotograferen van Chinese ori├źntatiepunten zoals de Chinese Muur.

Dat eist een dosis geluk, want voor het fotograferen vanaf een hoogte van gemiddeld 360 kilometer zijn perfecte atmosferische omstandigheden nodig. Ook is het zaak om precies op het juiste tijdstip te fotograferen. Het ISS rondt de aarde iedere negentig minuten en verplaatst zich met een snelheid van 8 kilometer per seconde.

Op 20 februari wist Chiao het monument vast te leggen toen het ISS Beijing passeerde. De foto werd bestudeerd door de Chinese deskundige Wei Chengjie, die de muur op de afbeelding duidelijk kon onderscheiden.

Chiao zelf twijfelde nog “Het is moeilijk te zeggen of ik de Chinese muur gezien heb of niet. Dat komt omdat ik vanaf deze hoogte de muur niet kan onderscheiden van snelwegen”, zo liet de astronaut tijdens een interview via de satelliet weten.

Chengjie kon dat onderscheid echter eenvoudig maken. In november wist Chiao de muur in een winters landschap ook al vast te leggen. Die opnames werden door de NASA bestempeld als de ‘eerste, verifieerbare beelden van de Chinese muur die door een astronaut zijn genomen’.

Naast de Chinese muur zijn nog veel meer menselijke objecten vanuit de ruimte zichtbaar, zoals de Nederlandse deltawerken, de piramides in Egypte, verscheidene luchthavens en zelfs de ringweg rond Peking.

Bron: Xinhua News Agency